Staropolska zupa z kaszą jęczmienną to oczywiście krupnik. Kochamy go za to, że syci, pachnie i rozgrzewa organizm. Do tego pysznie smakuje, a wszystko dzięki malutkim ziarenkom kaszy. Mnóstwo ludzi, gotując tę zupę, dodaje kaszę do garnka z jarzynami i wszystkie składniki „dochodzą” za jednym razem. I nie ma w tym nic złego, krupnik też się udaje. Ale istnieje nieco inna szkoła gotowania tej potrawy. Korzystając z niej, unikniesz mało apetycznej i wodnistej zupy. Będzie wyrazistsza w smaku i o niebo lepsza. Jak ugotować dobry krupnik?
Sekret idealnego krupniku tkwi w odpowiednim przyrządzeniu kaszy
Kaszę warto ugotować w osobnym naczyniu. To drobna zmiana, a daje ogromną korzyść. Krupnik dzięki kleistej kaszy będzie zawiesistszy i poczujesz kluczowy składnik zupy bardziej niż kiedykolwiek.
Ziarenek nie musisz płukać przed obróbką cieplną. Opłukane stracą cenną właściwość. Suche przesyp na patelnię i podsmaż krótko na maśle klarowanym, a zyskają na smaku. Dalej postępuj z nią tak, jak opisano w poniższej instrukcji.
Receptura na aromatyczny krupnik
Składniki:
100-150 g kaszy jęczmiennej
2 litry bulionu
pół kg mięsa drobiowego, np. skrzydło indycze bądź ćwiartki kurczaka (+ skrzydełka)
1 duża marchewka
5 średnich ziemniaków
kawałek selera
1 średnia cebula
jasnozielony fragment pora (ok. 10 cm)
1 mała pietruszka
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
6 g soli
1 liść laurowy
3-4 ziela angielskie
30 g klarowanego masła
ewentualnie: suszone grzybki, pokrojony koperek
Wykonanie:
Umyj i oczyść mięso, zalej 2 litrami wody. Wrzuć ziele angielskie, liść laurowy, wszystkie jarzyny (poza ziemniakami) i opcjonalnie suszone grzybki. Dopraw całość pieprzem i solą, zagotuj. Od tego momentu gotuj zupę przez pół godziny na niewielkim gazie pod pokrywką.
Wyciągnij jarzyny i na razie odłóż do miski. Mięso gotuj, aż zmięknie, przez kolejne pół godziny. Gdy będzie taka konieczność, dolej więcej wody.
Nieopłukaną kaszę podsmaż na maśle. Zalej bulionem i gotuj wg wskazówek na paczce. Obrane kartofle pokrój w kostkę.
Z zupy wyjmij mięso i pokrój drobno. Do bulionu w garnku przełóż kaszę wraz z płynem oraz ziemniaki, w razie potrzeby dopraw zupę.
Warzywa, które na początku wyjąłeś z wywaru posiekaj w kostkę i wrzuć do potrawy. Gotuj ją do momentu, aż kartofle zmiękną (10-15 min). Smacznego.