REKLAMA
ShareInfo.plPoradyZrób to z tulipanami po przekwitnięciu. Z rok będą jeszcze piękniejsze

Zrób to z tulipanami po przekwitnięciu. Z rok będą jeszcze piękniejsze

tulipan
fot. Pixabay

Ozdobne rośliny cebulowe już wczesną wiosną cieszą nasze oczy. W związku z tym w kwietniu i maju zaczynają przekwitać. Podpowiadamy, co zrobić, aby w przyszłym roku na wiosnę również ślicznie i hojnie wyglądały.

REKLAMA

Liście roślin cebulowych uschły. Co zrobić?

Przekwitnięte kwiaty cebulowe w ogródku i w donicach nie prezentują się już tak fantastycznie, jak jeszcze kilkanaście dni temu. Jednak wcale nie musisz ich wyrzucać. Zobacz co zrobić, gdy ich kwiatki zaczęły przekwitać i usychać.

Kwiatów cebulkowych absolutnie nie wyrzucaj! Rośliny przetrwają do kolejnej wiosny, a wtedy ponownie zakwitną i będą dekorować ogródek, taras czy balkon. W ten sposób zaoszczędzisz też trochę pieniędzy.

W maju zetnij jedynie resztki kwiatów, które już przekwitły. Z listkami roślin nie musisz nic robić – one same uschną. Rośliny podlej tak jak zawsze. To właśnie teraz cebula kumuluje substancje pokarmowe na kolejną wiosnę. Mimo że stopniowo usychające liście kwiatów cebulkowych nie prezentują się jakoś ekscytująco, jednak należałoby uzbroić się w cierpliwość. Można je przetrzymać gdzieś na tarasie albo w ogródku i zakryć dużymi, dorodnymi roślinami.

REKLAMA

Jak tylko listki roślin cebulowych, które schowałeś w kąt uschną, obetnij je, a cebulki ostrożnie wykop. Pozostaw je na słońcu, aby się przesuszyły, usuń pozostałości gleby i ulokuj w luźnych torebkach. Możesz też rozmieścić je na dnie ażurowej skrzynki. Tak, w temp 15-20°C powinny leżakować aż do września – wtedy znów zakopiesz je w ziemi.

Rośliny cebulowe rozwijające się w ogródku możesz pozostawić w glebie. Zawierają one zdecydowanie więcej substancji odżywczych od tych hodowanych w doniczkach. Te ostatnie warto każdego roku wykopywać i przesadzać do nowego podłoża lub zwyczajnie przenieść do ogródka, gdzie się ożywią.

Czytaj też: Jak wyhodować drzewko cytrynowe z pestki? Sprawdź

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA