Zupa krem z pomidorów i papryki. Zobacz przepyszny przepis!

zupa krem z pomidorów i papryki
fot. Pixabay

Zupa krem z pomidorów i papryki z dodatkiem ziół, czosnku i śmietany to wspaniały pomysł na pierwsze danie obiadowe. Potrawa zachęca smakiem i zapachem zarówno dzieci, jak i dorosłych. Jeśli masz ochotę na pyszną i lekką zupę po pracy, sprawdź poniższą recepturę.

REKLAMA

Zupa krem z pomidorów i papryki – przepis

Tę wyjątkową zupę możemy przyrządzić zarówno ze świeżych pomidorów, jak i tych z puszki – wybór zależy wyłącznie od nas samych. Z poniższą recepturą poradzą sobie nawet kulinarni amatorzy. Pełna lista produktów, które są potrzebne do zrobienia zupy, znajduje się poniżej.

Składniki:
3-4 duże pomidory
1 łyżka oliwy z oliwek
pół łyżeczki lubczyku
3/4 łyżeczki tymianku
ok. 3/4 szklanki wody
4 duże, czerwone papryki
1 cebula
pół łyżeczki pieprzu
3/4 łyżeczki bazylii
2 ząbki czosnku
ok. 1 łyżeczka soli
1 łyżka masła

REKLAMA

Do podania:
grzanki
pokruszony ser feta

Przygotowanie:
Umyte papryki przekrój na pół, wydrąż gniazda nasienne i umieść je na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Wstaw warzywa do pieca rozgrzanego do 200°C i grzej około 15 minut. Gdy skórka się wybrzuszy i bardzo zrumieni wyjmij paprykę z piekarnika. Przełóż je do miski i dokładnie okryj folią bądź talerzem. Zostaw na parę minut, aby warzywo się zaparzyło, a potem zdejmij z niego skórkę i pokrój w kostkę. Pokrój również cebulę i czosnek, sparz pomidory, usuń z nich skórki i pokrój w kostkę.

REKLAMA

Do garnka wlej oliwę i dodaj trochę masła. Gdy tłuszcz będzie wystarczająco rozgrzany, wrzuć cebulę i czosnek – podsmażaj oba składniki, aż się zeszklą, a następnie wrzuć pomidory i wszystkie przyprawy. Gotuj zupę około 10 minut na średnim gazie. Dodaj paprykę i gotuj kolejne 8 minut. Dolej trochę wody i zmiksuj potrawę blenderem na gładką masę. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, dolej więcej wody. Danie serwuj jeszcze gorące, posyp je pokruszoną fetą i dodaj chrupiące domowe grzanki. Życzymy smacznego!

Podziel się: