Zupa porowo-ziemniaczana to szybki i ciekawy pomysł na obiad. Przepis

zupa porowo-ziemniaczana

REKLAMA

Por to warzywo cebulowe, które jest przez wiele osób niedoceniane w kuchni, a szkoda, ponieważ skrywa w sobie mnóstwo dobroci. Obfituje w minerały, witaminy i polepsza smak wielu potraw.

Przyrządzenie pysznej zupy z pora i ziemniaków nie jest ani trudne, ani pracochłonne. Danie z sukcesem sprawdzi się jako propozycja na lekki obiad lub kolację. Jeżeli chcesz, aby było bardziej pożywne możesz przygotować je z mięsem – doskonale sprawdzą się udka z kurczaka. Wystarczy dodać do zagotowanej zupy całe kawałki udek lub tylko ich części. Taka potrawa będzie bardzo sycąca i z pewnością zaspokoi głód na długo. Sprawdź prostą recepturę na smaczną zupę porowo-ziemniaczaną.

REKLAMA

Składniki:
4 duże ziemniaki
700 ml bulionu jarzynowego
1 łyżka majeranku
1 cebula
4 łyżki masła
pieprz
3 sztuki pora
1 łyżka tymianku
2 łyżki śmietany 30% (opcjonalnie jogurtu)
sól

Wykonanie:
Pod bieżącą zimną umyj pora, pozbądź się długich, zielonych liści – użyj jedynie jasnozielonej i białej części. Warzywo pokrój na plasterki. Obierz ziemniaki oraz cebulę, a potem pokój je w małą kostkę. W większym garnku rozpuść 4 łyżki masła, wsyp cebulę, ziemniaki i podsmaż obydwa składniki ok. 5 minut. Następnie dorzuć pora i duś do chwili, aż warzywa zrobią się miękkie (ok. kwadrans). Możesz co pewien czas je wymieszać. Wlej wywar warzywny, dopraw zupę majerankiem i tymiankiem. Przykręć gaz i duś jarzyny w bulionie jeszcze przez pół godziny. Kiedy się ugotują, dopraw pieprzem i solą. Na końcu możesz zupę zabielić śmietaną lub jogurtem.

REKLAMA

Podziel się: