Zupa strogonow z wołowiną to uczta dla podniebienia. Gotowa w 30 minut!

Zupa strogonow
fot. screen Youtube / Joanna Cismaru

Strogonow to pyszna zupa, która znakomicie sprawdzi się jako pożywny posiłek w leniwy dzień. Można ją ugotować jednym garnku, a polędwica wołowa, na której bazuje zupa, zapewnia niebywałe walory smakowe. Mało tego, przygotowanie tego dania nie powinno zająć wam więcej niż 30 minut.

REKLAMA

Zupa z poniższego przepisu może przypominać popularny na całym świecie strogonow (Boeuf Stroganow). Potrawa ta wywodzi się z kuchni rosyjskiej, a jej nazwę zawdzięczamy pewnemu generałowi o nazwisku Grigorjewicz Stroganow. Co ciekawe, większość osób potocznie używa nazwy „strogonow”, a nie „stroganow”, przez co przekręca nazwisko oficera. W daniu podobnie jak w jego nazwie, przeplatają się tradycje kuchni rosyjskiej oraz francuskiej (bœuf z j. francuskiego oznacza wołowinę).

Zupa strogonow – przepis

Składniki:
5- 6 szklanek wody
pół kilograma polędwicy wołowej
1 czerwona cebula
1 biała cebula
6 dużych pieczarek
1 papryka czerwona
100 ml śmietany 30%
3 ogórki kiszone
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 liście laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
2 łyżki oleju do smażenia

REKLAMA

marynata do mięsa:
po 1/3 łyżeczki pieprzu i ostrej papryki
2 łyżki oleju do smażenia
1 łyżka musztardy Dijon
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 ząbki przeciśniętego czosnku
po pół łyżeczki kminku i majeranku
1 płaska łyżeczka soli

Przygotowanie:
Mięso kroimy w cienkie plastry (ok. pół cm), a potem w podłużne paski. W małej misce łączymy wszystkie produkty marynaty i obtaczamy w niej starannie mięso. Później przykrywamy naczynie folią aluminiową i umieszczamy w chłodziarce. Polędwica powinna marynować się minimum 60 minut, ale warto pozostawić ją w marynacie dłużej.

REKLAMA

Cebulę kroimy w krążki, pieczarki w plasterki, a ogórki i paprykę w niewielką kostkę. W większym garnku rozgrzewamy tłuszcz i smażymy kawałki polędwicy ok. 5 min. Następnie dorzucamy warzywa.

Wszystko powinniśmy smażyć jeszcze 3-5 min, nie zapominając o częstym mieszaniu. Potem zalewamy całość wodą. Dodajemy ziele angielskie, listki laurowe, gotujemy zupę pod przykrywką 20 min. Na końcu sprawdzamy, czy mięso odpowiednio zmiękło, jeśli tak dodajemy koncentrat pomidorowy. Potrawę podajemy ze świeżym pieczywem.

Udostępnij: