Tradycją w wielu polskich domach jest serwowanie zupy grzybowej zamiast barszczu. Nikogo nie trzeba do niej przekonywać – jej smak wprost zachwyca. Poniższa propozycja jest świetnym pomysłem na świąteczny posiłek.
Suszone grzyby nie są wcale tak proste w przygotowaniu. Należy je odpowiednio wymoczyć i obrobić. Jeśli już mamy to z głowy, dzięki poniższemu przepisowi przygotujemy przepyszną zupę.
Składniki:
100 g suszonych grzybów
130 g korzenia marchewki
65 g korzenia pietruszki
60 g korzenia selera
60 g cebuli
3 średnie ząbki czosnku
4 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól o pieprz w ilości do smaku
posiekana natka pietruszka
2 łyżki oleju rzepakowego
po 2 czubate łyżki mąki pszennej i kwaśnej śmietany 18%
makaron do podania
Sposób przygotowania:
Suszone grzyby zalewamy zimną wodą na dzień przed przyrządzeniem zupy. Potem dodajemy ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyły. Zbieramy pianę z wody, a grzyby odcedzamy. Wywar zachowujemy. Obieramy wszystkie jarzyny i kroimy w większe słupki. Dodajemy je do wywaru, dolewamy wodę i podgrzewamy. Cebulę obieramy i siekamy, a dwie łyżki grzybów drobno kroimy. Olej rozgrzewamy na patelni.
Cebulkę podsmażamy, potem dodajemy czosnek i grzybki. Śmietanę mieszamy z mąką i stopniowo dodajemy do wywaru. Zupę solimy i pieprzymy. Przed podaniem wsypujemy natkę pietruszki. Podajemy z makaronem.