Babeczki z truskawkami smakują jak marzenie. Można je jeść do oporu

babeczki z truskawkami
fot. screen Youtube / Einfach yummy

Sezon na truskawki nie będzie trwał w nieskończoność. Póki jest szansa, korzystajmy z niego w pełni. Świeże owoce warto przetwarzać na kompoty, dżemy, galaretki i musy. Będą też świetnym dodatkiem do wypieków na słodko. Gorąco polecamy ten łatwy przepis na babeczki z truskawkami. Zrobi je nawet osoba, która ma dwie lewe ręce do gotowania. Ciasto na babeczki powstaje bez miksera, bo wszystkie produkty miesza się łyżką. Tej receptury nie można przeoczyć. Koniecznie przygotuj pyszne łakocie z sezonowym dodatkiem jeszcze dziś!

REKLAMA

Babeczki to idealna propozycja na deser

Za muffinkami szaleją nie tylko dzieci, ale i dorośli. Te małe ciasteczka można robić na różne sposoby i kombinować z dodatkami. Praktycznie wszystko do nich pasuje: orzechy, wiórki kokosowe, suszone i świeże owoce, skórka z cytryny, kawałki czekolady, przyprawy korzenne – wybór jest naprawdę nieograniczony.

Tym razem zachęcamy wszystkich do upieczenia babeczek z truskawkami. Właśnie trwa na nie sezon i warto sięgać po te owoce jak najczęściej. A do deserów pasują jak ulał.

REKLAMA

Pamiętaj, by dokładnie je przejrzeć i odrzucić te nadpsute. Jędrne i zdrowe truskawki należy zawczasu umyć, aby do deseru trafiły osuszone. Mokre prawdopodobnie rozrzedzą ciasto.

Przepis na najlepsze babeczki z truskawkami

Lista składników:
150-200 g truskawek
pół szklanki cukru
2 szklanki mąki pszennej
2 jajka
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 ml mleka
pół szklanki oleju
1 łyżka cukru waniliowego
cukier puder do dekoracji

Wykonanie:
Płuczemy i odsączamy truskawki, a potem odrywamy z nich szypułki i kroimy owoce na mniejsze części. Opcjonalnie posypujemy je niewielką ilością mąki.

REKLAMA

W naczyniu łączymy mąkę, sól, oba cukry i proszek do pieczenia. W drugim pojemniku mieszamy ze sobą mleko, olej i jajka. Suchą mieszankę przekładamy do mokrej i mieszamy łyżką.

Formę na babeczki wykładamy papilotkami. Do każdego wgłębienia wlewamy trochę masy – powinna zajmować 2/3 wysokości. W każdej muffince umieszczamy kilka pokrojonych truskawek. Blaszkę wkładamy do nagrzanego piekarnika. W temperaturze 180°C pieczemy deser przez 25 minut. Wyciągamy z urządzenia i oprószamy smakołyki cukrem pudrem.