proszek do pieczenia
fot. Unsplash

Proszek do pieczenia jest doceniany szczególnie w cukiernictwie, ponieważ pomaga ciastom i innym deserom odpowiednio wyrastać. Okazuje się, że produkt ten ma też inne zastosowania, które warto znać. Sprawdzi się nie tylko w kulinariach, ale również w ogrodzie czy domowych porządkach. Dzisiaj podpowiadamy, do czego może wam się przydać.

Niemal każdy z nas ma w swojej kuchennej szafce proszek do pieczenia. Jest to artykuł niezwykle popularny i często stosowany do przyrządzania ciast i innych smakołyków. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z jego możliwości, które nie ograniczają się jedynie do sfery kuchennej. Dziś przedstawiamy 3 najciekawsze opcje z jego użyciem.

Proszek do czyszczenia fug

Proszek do pieczenia składa się głównie z wodorowęglanu sodu, czyli znanej wszystkim sody oczyszczonej. Zawiera też regulatory kwasowości, które mają za zadanie zmniejszyć gorzkawy posmak sody. Wobec tego proszek idealnie sprawdzi się w domowych porządkach – wsyp go do naczynia, dolej odrobinę wody i zamieszaj. Uzyskany preparat możesz położyć na zanieczyszczone fugi kuchenne albo łazienkowe. Po odczekaniu 10 minut przeczyść je i zmyj środek wodą. Efekt pozytywnie cię zaskoczy.

Proszek na włosy

Ten patent warto zastosować w przypadku problemów z przetłuszczaniem się włosów. Proszku można użyć w 2 postaciach: płukanki lub peelingu. Do szklanki wody wsyp łyżeczkę proszku, a potem rozprowadź mieszankę na skórze głowy i pozostaw na kwadrans. Następnie zmyj środek, umyj włosy, stosując szampon, a potem wszystko starannie spłucz.

Proszek na ślimaki, gąsienice i mrówki

Jeśli chcesz wypędzić ślimaki i gąsienice z warzywnego ogródka, zastosuj proszek do pieczenia. Rozsyp go na gruncie dookoła roślin, ale rób to ostrożnie, aby nie oprószyć łodyg oraz liści. Jeśli natomiast połączysz proszek do pieczenia z cukrem, zwalczysz karaluchy i mrówki. Rozsyp środek w strefie, gdzie zadomowiły się insekty. Proszek powinien sprawnie sobie z nimi poradzić.

Podziel się:

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę