Sałatka kościelnego. Sprawdź, jak łatwo zrobić tę pyszność

sałatka
fot. screen Youtube / @ScheSmachnishe

Sałatka kościelnego to kolorowa i smakowita mieszanka, wprost stworzona do obiadu. W skład zestawu wchodzą jajka, pieczarki marynowane, ogórki kiszone i groszek konserwowy. Dodatkami smakowymi są przyprawy i czosnek. W roli sosu występuje popularny i uwielbiany przez większość osób majonez. Z nim sałatka zyskuje same atuty. Polecamy przepis na wyjątkową sałatkę kościelnego.

REKLAMA

Sałatka kościelnego do zrobienia w mgnieniu oka

Kompozycja jest prosta do zrobienia i obłędna w smaku. Składa się z samych łatwo dostępnych i tanich produktów spożywczych. Przyrządzenie składników trwa tyle, co ugotowanie jajek na twardo, czyli krótko. Krótka jest także lista składników. Wszystkie z nich wyszczególniono na poniższej liście. Zobacz, czy masz je w domu. Jeśli tak, możesz zaczynać pracę nad sałatką.

Przepis na sałatkę kościelnego

Składniki:
5 jajek ugotowanych na twardo,
słoik marynowanych pieczarek,
2 małe ząbki czosnku,
4 średnie ogórki kiszone,
puszka groszku konserwowego,
majonez,
pieprz i sól do smaku.

Wykonanie:
Gotujemy jajka na twardo. Groszek i pieczarki odcedzamy z zalewy. Grzyby wraz z ogórkami kiszonymi kroimy w kostkę i umieszczamy w naczyniu. Dodajemy przeciśnięty czosnek i jajka pokrojone w kostkę. Przekładamy majonez, umiarkowaną ilość soli i dość sporo pieprzu.

REKLAMA

Kompozycję możemy wzbogacić o pokrojony szczypiorek. Wszystko mieszamy i wkładamy do chłodziarki. Po kilku godzinach sałatka kościelnego jest gotowa do podania. Smacznego.

Polecamy też przepis na jabłecznik Wikarego, pyzy klasztorne i surówkę profesorską.

 

Przejdź na stronę główną