Truskawkowy sernik na zimno bez twarogu. Ma przepyszny smak

sernik na zimno z truskawkami
fot. screen Youtube / @KuchniaHaneczki

Sezon na truskawki to dobry pretekst, by zrobić szybki sernik na zimno. Tym razem jego głównym składnikiem nie jest twaróg, tylko jogurt grecki i serek waniliowy. Dzięki żelatynie i galaretce deser dobrze stężeje i będzie można go się łatwiej pokroić. Sernik jest orzeźwiający, owocowy i lekki jak obłoczek, więc idealnie sprawdzi się na letnie, upalne dni. Rodzina będzie cię prosić, byś taki deser serwował im codziennie. Jest on łatwy w przygotowaniu i nie wymaga wielu składników. Wypróbuj przepis na truskawkową słodkość.

REKLAMA

Sernik wyjęty prosto z lodówki ochładza lepiej niż lody. Jest lekki dosłownie i w przenośni. Jedzony z umiarem nie tuczy, a konsystencja masy jest gładka i rozpływa się w ustach.

Nie musisz rozgrzewać piekarnika ani obawiać się o to, że sernik nie wyrośnie czy się przypali. Zamiast do piekarnika wstawiasz go do lodówki, a całą pracę wykonuje za ciebie żelatyna. Warto uzbroić się w cierpliwość i poczekać, aż masa zastygnie. Jeśli to ciasto masz zamiar podać na przyjęcie lub inną uroczystość, najlepiej przygotuj je dzień wcześniej i cały czas trzymaj w chłodziarce.

REKLAMA

Przepis na waniliowy sernik z truskawkami

Składniki:
300 g biszkoptów
300 ml wody
sok z cytryny
180 ml mleka
800 g serka waniliowego
400 g jogurtu greckiego
5 łyżek żelatyny
350 ml wrzątku
1 galaretka truskawkowa
500 g truskawek

Przygotowanie:
Łączymy sok z cytryny z wodą. W mieszance krótko maczamy biszkopty i umieszczamy je na dnie tortownicy. Trochę ciastek opieramy o krawędzie blaszki, ustawiając je w pionie.

Do mleka dodajemy żelatynę i rozpuszczamy ją. Ubijamy jogurt grecki z serkiem waniliowym do połączenia, a potem przekładamy do masy 250 g pokrojonych truskawek.

REKLAMA

Dodajemy żelatynę, mieszamy i rozprowadzamy masę na biszkoptach.

Owoce dzielimy na pół i dekorujemy nimi powierzchnię deseru. Blachę wkładamy do chłodziarki, aby warstwa jogurtowa stwardniała.

Galaretkę roztapiamy we wrzącej wodzie, a potem zalewamy nią owoce. Ciasto chłodzimy przez 2 godziny, aż galaretka zastygnie. Kroimy sernik na mniejsze porcje i serwujemy. Smacznego.