Truskawkowy sernik na zimno bez twarogu. Ma przepyszny smak
Sezon na truskawki to dobry pretekst, by zrobić szybki sernik na zimno. Tym razem jego głównym składnikiem nie jest twaróg, tylko jogurt grecki i serek waniliowy. Dzięki żelatynie i galaretce deser dobrze stężeje i będzie można go się łatwiej pokroić. Sernik jest orzeźwiający, owocowy i lekki jak obłoczek, więc idealnie sprawdzi się na letnie, upalne dni. Rodzina będzie cię prosić, byś taki deser serwował im codziennie. Jest on łatwy w przygotowaniu i nie wymaga wielu składników. Wypróbuj przepis na truskawkową słodkość.
REKLAMA
Sernik wyjęty prosto z lodówki ochładza lepiej niż lody. Jest lekki dosłownie i w przenośni. Jedzony z umiarem nie tuczy, a konsystencja masy jest gładka i rozpływa się w ustach.
Nie musisz rozgrzewać piekarnika ani obawiać się o to, że sernik nie wyrośnie czy się przypali. Zamiast do piekarnika wstawiasz go do lodówki, a całą pracę wykonuje za ciebie żelatyna. Warto uzbroić się w cierpliwość i poczekać, aż masa zastygnie. Jeśli to ciasto masz zamiar podać na przyjęcie lub inną uroczystość, najlepiej przygotuj je dzień wcześniej i cały czas trzymaj w chłodziarce.
Przepis na waniliowy sernik z truskawkami
Składniki:
300 g biszkoptów
300 ml wody
sok z cytryny
180 ml mleka
800 g serka waniliowego
400 g jogurtu greckiego
5 łyżek żelatyny
350 ml wrzątku
1 galaretka truskawkowa
500 g truskawek
REKLAMA
Przygotowanie:
Łączymy sok z cytryny z wodą. W mieszance krótko maczamy biszkopty i umieszczamy je na dnie tortownicy. Trochę ciastek opieramy o krawędzie blaszki, ustawiając je w pionie.
Do mleka dodajemy żelatynę i rozpuszczamy ją. Ubijamy jogurt grecki z serkiem waniliowym do połączenia, a potem przekładamy do masy 250 g pokrojonych truskawek.
Dodajemy żelatynę, mieszamy i rozprowadzamy masę na biszkoptach.
REKLAMA
Owoce dzielimy na pół i dekorujemy nimi powierzchnię deseru. Blachę wkładamy do chłodziarki, aby warstwa jogurtowa stwardniała.
Galaretkę roztapiamy we wrzącej wodzie, a potem zalewamy nią owoce. Ciasto chłodzimy przez 2 godziny, aż galaretka zastygnie. Kroimy sernik na mniejsze porcje i serwujemy. Smacznego.