
Ściereczki bardzo przydają się nam w kuchni i używamy ich nawet kilka/kilkanaście razy dziennie. Zazwyczaj mają styczność z resztkami produktów spożywczych, wilgocią, tłustym osadem, a także z miejscami, w których mogą bytować tysiące bakterii. Dlatego szmatki trzeba stale prać. Jednak pralka może nie zapewnić 100% dezynfekcji materiału, nawet jeśli ustawisz wysoką temperaturę. W dodatku niektóre plamy wcale nie znikają po praniu mechanicznym, a włókna ścierek, zwłaszcza delikatnych np. bawełnianych, są coraz mniej wytrzymałe. Zafunduj szmatkom solną kąpiel, a zostaną w pełni odkażone, natomiast stare plamy znikną jak gdyby nigdy nic.
Naukowcy „zbadali” używane ścierki kuchenne i odkryli bardzo ciekawą rzecz, która na pewno zaniepokoi wszystkie domowe gospodynie. W badanym materiale eksperci znaleźli niebezpieczne bakterie E.coli, które mogą wywoływać choroby układu pokarmowego. Szmatki to także siedlisko innych nieciekawych drobnoustrojów.
Pamiętaj, aby tą samą szmatką nie wycierać wszystkiego. Zanieczyszczeń nie zbieraj ścierką, którą zazwyczaj wycierasz ręce czy naczynia. Warto mieć w kuchni więcej niż jedną ścierkę.
Jak zdezynfekować ścierki kuchenne? Wykorzystaj sól kuchenną
Sól niszczy zarazki, więc warto jej użyć do dezynfekcji szmatek. Zacznij od zrobienia prostej mikstury. Rozpuść w ciepłej wodzie sól (zwykłą kamienną lub morską; na 1 litr wody daj 1 łyżkę przyprawy), a potem zanurz w pojemniku wypełnionym tym roztworem brudne tkaniny. Po kilku minutach możesz je wyjąć i starannie wypłukać w świeżej wodzie. Na koniec je wysusz. Ścierki przestaną być zbiorowiskiem zarazków, sól je zabije. Dodatkowo zneutralizuje brzydki zapach i wywabi plamy.
Czytaj też: Wprowadź do gleby. Pędraki ewakuują się z ogrodu w 1 noc