Przepyszne ciasto z orzechami zachwyci smakiem każdego, kto go spróbuje. Jest proste i szybkie w wykonaniu, dlatego koniecznie wypróbuj tego przepisu.
Ciasto składa się z biszkoptu i przepysznego kremu orzechowego. Idealne do kawy, a wykonanie go jest banalnie proste. Sprawdź przepis, który zachwyci twoich bliskich.
Przepyszne ciasto z orzechami. Przepis
Składniki:
Biszkopt:
» 100 g orzechów włoskich
» 4 jajka
» szczypta soli
» 100 g cukru
» 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
» 100 ml oleju słonecznikowego
» 100 ml mleka
» 200 g mąki
» 10 g proszku do pieczenia
Krem:
» 2 jajka
» 120 g cukru
» 70 g skrobi kukurydziane
» 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
» 800 ml mleka
» 40 g masła
» 100 ml mleka
» 2 łyżki Nutelli
Przygotowanie:
Orzechy podpraż na patelni przez 5 minut, a potem zmiel w blenderze. Jajka wbij do miski i dodaj szczyptę soli oraz cukier, następnie zmiksuj na puszystą masę. Dodaj ekstrakt waniliowy, a potem wlej olej i zmiksuj. Wsyp mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i orzechami, następnie delikatnie wymieszaj i przelej masę na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut. Po upieczeniu pozwól by ciasto ostygło, a potem przekrój go na dwie części odkrawając 1 cm brzegu ciasta i pokrusz.
Do garnka wbij jajka, następnie dodaj cukier, ekstrakt waniliowy i mąkę kukurydzianą. Wymieszaj, by nie było grudek, a potem wlej mleko. Gotuj na średnim ogniu, aż do zgęstnienia masy, a potem dodaj masło i wymieszaj.
Połówkę biszkoptu posmaruj nutellą, a potem wyłóż masę. Przykryj drugim blatem i posmaruj wierzch nutellą, następnie posyp pokruszonym wcześniej ciastem. Smacznego!