Karmelowy puch to coś czego musi spróbować każdy domowy cukiernik. To świetny zamiennik bitej śmietany i z pewnością zachwyci domowników.
Czy kiedykolwiek próbowałeś karmelowego, puszystego kremu? Jeśli nie to koniecznie musisz zrobić go w domu. Idealnie pasuje do kakaowego biszkoptu, do dekoracji i jako nadzienie do naleśników. To świetna alternatywa dla klasycznych kremów, dlatego poznaj prosty przepis z 3 składników.
Karmelowy puch – przepyszny krem zachwyci każdego
Składniki:
» 250 g cukru
» 65 g masła
» 200 ml śmietanki 30%
Przygotowanie:
Cukier rozpuść w garnku na niewielkim ogniu – nie mieszaj go ani nie dotykaj. Gdy się idealnie rozpuści i będzie mieć piękny złoty kolor, następnie dodaj masło i mieszaj bardzo energicznie. Wlej śmietankę, a potem mieszaj przez 2 minuty i przelej go do szklanej miseczki. Pozwól by całkowicie ostygł, a potem wstaw do lodówki na 15 minut, by był zimny.
Po tym czasie wyjmij karmel z lodówki i ubijaj go mikserem na najwyższych obrotach przez 15 sekund, następnie włóż go do zamrażarki na 10 minut. Po tym czasie ubij go znów mikserem – do momentu, aż uzyskasz jasną, puszystą masę kremową. I gotowe!
Możesz użyć karmelowego puchu do przekładania ciast, dekoracji, naleśników i wielu innych. Smacznego!