Delikatne i puszyste ciasto to świetny pomysł na deser, który zrobisz błyskawicznie. Dzięki jednemu dodatkowi, ciasto ma obłędnie pulchną konsystencję.
Ten przepis składa się z prostych składników, ale to jeden z nich – masło – dodaje niesamowitego smaku, aromatu i nadaje puszystości. Ciasto jest delikatne, a zarazem wyraziste w smaku. Przepis znajduje się poniżej.
Delikatne i puszyste ciasto. Przepis
Składniki:
» 320 g mąki pszennej
» 130 g mąki ziemniaczanej
» 60 g cukru
» 125 ml mleka
» 150 g masła
» 6 jajek
» 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
» 1 kopiasta łyżka kakao
» 3 łyżki mleka
Przygotowanie:
Jajka wbij do miseczki i wsyp cukier, następnie zmiksuj na puszystą masę. Wlej roztopione masło oraz mleko i zmiksuj. Wsyp mąkę wraz z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, następnie zmiksuj. Odlej 1/3 ciasta i do tej części dodaj kakao wymieszane z mlekiem. Przelewaj na zmianę masę jasną i ciemną do foremki wysmarowanej masłem.
Piecz ciasto przez około godzinę do suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu posyp cukrem pudrem lub polej polewą czekoladową. Smacznego!