REKLAMA
ShareInfo.plPoradyNamocz w tym jeansy przed praniem. Będą jak nowe

Namocz w tym jeansy przed praniem. Będą jak nowe

jeansy
fot. Pixabay

Jeansy potrafią już po kilku praniach wyblaknąć i stracić profil. Jeśli nie chcesz, aby tak się stało, powinieneś kultywować kilka łatwych zasad. Dzięki prawidłowej pielęgnacji sprawisz, że materiał będzie fantastycznie wyglądać przez długi czas.

REKLAMA

Co ile czasu prać jeansy?

Wiadomo, że podczas każdego kolejnego prania niektóre materiały wyglądają coraz gorzej. Dobrym tego przykładem są jeansy. Tak więc spodni czy innych ciuchów z jeansu lepiej nie prać zbyt często. Powszechny pogląd jest taki, że można prać je w pralce co najwyżej 4-6 miesięcy.

Jak prać jeansy, aby ich nie uszkodzić?

Pierz je tak delikatnie, jak to tylko możliwe. Weź pod uwagę kilka rzeczy:

-Jeansów nigdy nie pierz przed pierwszym noszeniem!

-Zanim upierzesz je po raz pierwszy, namocz materiał w chłodnej w wodzie z niewielką ilością octu i soli (1 szkl. octu na 5 l wody). Ten zabieg znacznie wydłuży ich żywotność.

-Zapoznaj się z zaleceniami producenta dotyczącymi m.in. temperatury, które są umieszczone na metce. Woda nie może być zbyt ciepła, bo taka sprawi, że ciuch szybko utraci kolor.

-Jeśli ustawisz zbyt wysoką temperaturę prania, wtedy włókna mogą się poluzować, a w efekcie powstaną paskudne przebarwienia. Odzież z jeansu może się skurczyć lub stracić fason. Aby temu zapobiec, pierz garderobę w jak najniższej temperaturze (idealna to 30°C) i w najkrótszym programie (30-45 minut). Natomiast liczba obrotów przy wirowaniu nie powinna być większa niż 800.

Jakich detergentów używać do prania jeansów?

Do prania jeansu odradza się używania proszku. Lepiej sięgnąć po delikatny płyn do prania albo kapsułki. Grafitowe lub czarne/granatowe jeansy warto prać w środku przeznaczonym do ciemnych tkanin. Wybielaczy i preparatów do prania białych ubrań też lepiej nie stosować do prania jasnych jeansów. Płyn zmiękczający do prania może poluzować włókna jeansów, więc także nie należy po niego sięgać.

Czytaj też: Ta mała rzecz doskonale czyści zamsz. Każdy ma ją na biurku

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA