Pierdnięcie mniszki to inaczej wiatrowe pączki o niezwykle delikatnej strukturze i przepysznym smaku. Są bardzo puszyste i z pewnością przebijają klasyczne pączki.
Poznaj przepis na wiatrowe pączki, zwane jako pierdnięcie mniszki. Ich smak jest niesamowity, a zrobisz je błyskawicznie, bo nie mają w składzie drożdży. Dzieci je wprost uwielbiają, bo są lekkie i pulchne jak chmurka. Przepis znajdziesz poniżej.
Pierdnięcie mniszki – wyśmienite i puszyste pączusie
» 250 ml mleka
» 50 g cukru
» 50 g niesolonego masła
» skórka starta z małej cytryny
» 200 g mąki pszennej
» 4 jajka
» 100 ml rumu
» szczypta soli
» olej roślinny do smażenia
Przygotowanie:
Wlej mleko do rondelka, a potem dodaj pokrojone w kostkę masło, skórkę z cytryny, szczyptę soli, a następnie zagotuj do wrzenia. Do wrzącego mleka wsyp mąkę, a potem zmniejsz temperaturę i mieszaj drewnianą łyżką do uzyskania jednolitej masy. Zdejmij rondelek z ognia i odstaw do wystudzenia.
Wystudzone ciasto ptysiowe przełóż do miski, następnie miksuj mikserem na średnich obrotach. Dodawaj stopniowo po jednym jajku. Dodaj rum i chwilę miksuj, tylko do połączenia składników, a potem odstaw ciasto na 30 minut.
Rozgrzej olej na głębokiej patelni, a potem nabierz na łyżeczkę porcję ciasta – troszkę większą od orzecha laskowego. Uformuj kuleczkę, a potem wrzucaj na gorący olej i smaż na złoty kolor. Po usmażeniu układaj pączki na ręczniku papierowym, a następnie posyp cukrem pudrem.