Ciasto serowo-malinowe z kajmakiem i galaretką. Deser jak marzenie

ciasto serowo-malinowe z kajmakiem i galaretką
fot. screen Youtube / Smaki Katriny

Masz ochotę na coś słodkiego? Przygotuj pyszne ciasto serowe. Specjał ten składa się z puszystego biszkoptu, masy serowej, herbatników kakaowych, masy kajmakowej i malin zatopionych w galaretce malinowej. Jest przepyszny, aromatyczny i udaje się za każdym razem. Zrobisz go szybko i bez dużego nakładu pracy, a efekt zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienie. Poznaj przepis na ten niebiański deser.

REKLAMA

Ciasto na biszkopcie z masą serową, kajmakiem i malinami jest mięciutkie, kremowe i bardzo smaczne. Wszystkie warstwy idealnie ze sobą harmonizują – słodycz kajmaku jest lekko przygaszana kwasowością malin. Deser przygotujesz w mgnieniu oka i z uśmiechem na ustach. A efekt ucieszy zarówno Ciebie, jak i wszystkich Twoich bliskich. Nie zwlekaj, tylko idź do sklepu po niezbędne składniki i przyrządź deser według poniższej receptury.

Przepis na ciasto serowo-malinowe z kajmakiem i galaretką

Składniki (na blaszkę ok. 25x35cm):
Biszkopt:
0,5 szkl. cukru
4 jajka
3/4szkl mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżki kakao

Masa serowa:
1 kg sera z wiaderka
200 g masła
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka
szklanka mleka (250 ml)
2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru (po 40 g sztuka)
3/4 szkl cukru

REKLAMA

Dodatkowo:
2 galaretki malinowe
3 szkl. wrzątku (750 ml)
400 g kajmaku
2 opakowania herbatników kakaowych (ok. 500 g)
ok. 500 g malin (mogą być mrożone)

Przygotowanie:
Zacznij od biszkoptu. Żółtka oddziel od białek, ubij białka na sztywno, a potem wsypuj partiami cukier i krótko miksuj. Dodaj żółtka i znów miksuj. Przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia – lekko mieszaj łyżką, aż składniki się połączą. Ciasto przelej do formy (25x35cm) wyłożonej pergaminem i piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku (tryb: góra-dół, bez termoobiegu) przez 20-25 minut – do suchego patyczka. Biszkopt ostudź.

REKLAMA

W naczyniu wymieszaj 250 ml mleka, 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 budynie. Do garnka dodaj cukier i masło – podgrzewaj na niewielkim gazie do rozpuszczenia. Dołóż jajka i ser – mieszaj do połączenia, zwiększ moc ognia i przelej rozmieszane budynie – mieszaj i gotuj, aż masa stanie się gęsta. Ciepłą masę serową rozprowadź na cieście biszkoptowym, a potem na jeszcze ciepłej masie umieść warstwę ciasteczek kakaowych, przykryj je masą kajmakową. Na niej ułóż następną warstwę herbatników. Deser przykryj czystą szmatką i odstaw do całkowitego wystygnięcia.

W międzyczasie przyrządź galaretkę. Do naczynia z 750 ml wrzątku dodaj galaretki – porządnie wymieszaj i ostudź. Do chłodnej galaretki wrzuć maliny, a gdy będzie już zastygać, wylej ją na ciasto. Wstaw deser do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego.



Czytaj też: Szybkie ciasto budyniowe z truskawkami. Pysznie smakuje i zawsze się udaje

Udostępnij: