Szybkie ciasto budyniowe z truskawkami. Pysznie smakuje i zawsze się udaje

ciasto budyniowe z truskawkami i galaretką
fot. screen Youtube / Kulinarne przygody

Budyniowiec z truskawkami to wyśmienite ciasto, które zrobicie w mgnieniu oka. Jest lekkie, proste i aromatyczne. To najlepsze rozwiązanie dla osób, które nie mają czasu na długie gotowanie i chcą jak najszybciej delektować się smakiem deseru. Słodki specjał z dodatkiem truskawek na pewno posmakuje każdemu. Musicie przetestować ten przepis.

REKLAMA

Ciasto na szybko z truskawkami i galaretką – gratka dla łasuchów

Osoby, które uwielbiają różnego rodzaju ciasta i desery, będą mile zaskoczeni budyniowcem z galaretką i truskawkami. Najlepsze jest to, że robi się go bardzo szybko i to bez uruchamiania piekarnika. Dzięki temu zaoszczędzicie czas, a w kuchni macie duże pole do popisu.

Ten deser możecie przyrządzić w sezonie letnim, bo właśnie o tej porze dostęp do świeżych owoców jest bardzo łatwy. Sięgnijcie nie tylko po truskawki, ale także po jagody czy maliny. Zwykle w ciastach na szybko używa się herbatników, biszkoptów czy krakersów. Tutaj będzie podobnie. Domowe ciasto będzie smakowało lepiej niż niejeden smakołyk z cukierni.

REKLAMA

Przepis na budyniowiec z galaretką i truskawkami

Składniki:
3 galaretki truskawkowe, każda na 500 ml wody
3 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru
1 l mleka
200 g masła
400 g herbatników maślanych
500 g truskawek
8 łyżek cukru

Przygotowanie:
Do garnuszka wlej szklankę mleka, dodaj 3 budynie śmietankowe. Do drugiego garnka, w którym znajduje się 750 ml mleka wsyp 8 łyżek cukru, wszystko zagotuj, a budyń starannie rozmieszaj w niewielkiej porcji nabiału.

REKLAMA

Wlej budyń do gorącego mleka, gotuj przez moment, a po zagotowaniu przykryj gęstą masę folią spożywczą. Teraz rozrób galaretki. Na 3 galaretki przeznacz 1 litr wody, mieszaj i odstaw do stężenia. W naczyniu ucieraj kostkę masła, dodawaj budyń łyżka po łyżce. Na dnie blaszki (25×35 cm) rozłóż herbatniki, a następnie rozprowadź na nich masę budyniową, potem przykryj ją kruchymi ciasteczkami i ponownie wyłóż budyń.

Formę z deserem wstaw na 30 minut do chłodziarki, aby delikatnie zgęstniał. Później blaszkę wyjmij i rozmieść na powierzchni ciasta pokrojone truskawki. Na owoce wylej galaretkę. Budyniowiec umieść na kilka godzin w lodówce. Smacznego.

Budyniowiec bez pieczenia to smaczny i lekki deser, który umili Wam wiosenny czas. Deser za sprawą truskawek jest bogactwem składników mineralnych i witamin. W owocach znajduje się też błonnik. To ciacho jest zatem idealnym łakociem dla ludzi, którzy chcą zachować szczupłą sylwetkę.



Czytaj też: Ciasto Szympans – przepis. Tak pyszne, że zaraz zrobisz kolejne

Podziel się: