Na kamień w czajniku nie ma rady i raz na jakiś czas musimy go usuwać. Na pewno słyszałeś, że świetnie radzi sobie z nim ocet lub kwasek cytrynowy. Zanim jednak sięgniesz po któryś z tych specyfików, do dyspozycji masz jeszcze jedną opcję – i wcale nie chodzi tu o sklepowe odkamieniacze. Wystarczy Ci produkt z kuchni, który w usuwaniu kamienia jest równie skuteczny.
Wiele osób do odkamieniania czajnika używa sklepowego kwasku cytrynowego. Inną metodą jest zastosowanie octu. Oba specyfiki dobrze się sprawdzają, ale istnieje jeszcze jeden – może nawet lepszy – patent na uporczywy osad w czajniku. Polega on na użyciu napoju, który – mimo że nie cieszy się pochlebną opinią wśród dietetyków – latem doskonale gasi nasze pragnienie.
Co zrobić, by kamień przestał osadzać się w czajniku?
Dla wielu osób usuwanie kamienia z czajnika stało się normą. Ale zastanów się – czy istnieje sposób, aby tego problemu jakoś uniknąć? Na początku powinieneś wiedzieć, jak ten nieestetyczny osad się tworzy.
W wodzie są obecne jony magnezu i wapnia. W trakcie podgrzewania wody następuje ich wytrącanie się w formie węglanów. One z kolei gromadzą się na ściankach czajnika. Ten rezultat jest jeszcze uciążliwszy, kiedy do urządzenia nalewamy tzw. twardą wodę – czyli taką, w której poziom wymienionych składników jest szczególnie duży. Niestety, nie da się z tym nic zrobić.
Tymczasem, oprócz octu i kwasku mamy do dyspozycji jeszcze jeden artykuł, który znakomicie sprawdzi się w eliminowaniu kamienia ze ścianek czajnika. Ten produkt to… cola. Zawiera kwas węglowy, który umiejętnie radzi sobie nawet z najtrwalszym osadem. Po prostu wlej szklankę coli do czajnika, dodaj trochę wody, a potem zagotuj. Pozostaw tak sprzęt na kilka minut, po czym starannie go wypłucz. Za sprawą napoju, czajnik będzie jak nowy!
Czytaj też: Tani i skuteczny sposób na śnieżnobiałe skarpetki. Musisz przetestować