Kruche ciasto z truskawkami i masą budyniową zniewala smakiem i aromatem. Wygląda tak apetycznie, że trudno przejść koło niego obojętnie. To wyjątkowy smakołyk, który jest hitem wśród sezonowych ciast. Przepis nie jest skomplikowany, więc praca w kuchni pójdzie szybko i sprawnie. Wypiek po wyjęciu z piekarnika cudownie wygląda i jeszcze lepiej pachnie. Na pewno zachwyci każdego. Idealnie sprawdzi się na rodzinne spotkania.
Sezonowe ciasto z budyniem i truskawkami to pomysł na pyszny letni deser po obiedzie. To także fantastyczny patent na wykorzystanie sezonowych owoców. Nadają się one nie tylko do ciast. Z truskawek można przygotować chociażby kompot, dżem, koktajl czy pizzę. Przepisy na wszystkie te specjały znajdziesz na naszej stronie.
Receptura na ciasto z truskawkami i masą budyniową jest prosta w wykonaniu, więc nie przysporzy problemów nawet kulinarnym hobbystom.
Przepis na ciasto z truskawkami i masą budyniową
Składniki (na tortownicę 26 cm):
Ciasto:
1/2 szklanki cukru kryształu
200 g masła
3 szklanki mąki pszennej
4 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
3 budynie waniliowe (po 40 g)
750 ml mleka
500 g truskawek
6 łyżek cukru kryształu
cukier puder do posypania ciasta
Sposób wykonania:
Do sporego naczynia wsyp mąkę, cukier i proszek do pieczenia, dodaj żółtka i posiekane miękkie masło. Zacznij zagniatać sprężyste ciasto. Podziel je na 2 porcje: większą i mniejszą, a potem obie schowaj do dwóch osobnych woreczków i włóż na 30 minut do zamrażarki.
Większy fragment zimnego ciasta zetrzyj na tarce o dużych oczkach wprost do tortownicy wyścielonej papierem pergaminowym (kawałeczki równo rozdysponuj łyżką). Ciasto piecz w temperaturze 180°C przez 15 minut, a potem wyjmij z piekarnika i ostudź.
Do małej miski wlej 3/4 szklanki mleka. Rozpuść w nim budynie i cukier, solidnie mieszając. Resztę nabiału wlej do garnka i zagotuj. Do gotującego się płynu wlej rozmieszany budyń i szybko mieszaj, aż masa zgęstnieje. Powstały krem ściągnij z palnika i delikatnie ostudź. Jeszcze ciepłą masę dokładnie rozprowadź na podpieczonym spodzie.
Truskawki umyj i pozbaw szypułek. Pokrój owoce na małe części, a potem umieszczaj je na masie budyniowej. Na wierzch zetrzyj na tarce o większych oczkach resztę ciasta. Deser piecz w temp. 180°C przez ok. 40 minut. Później odstaw ciasto do wystudzenia i oprósz cukrem pudrem. Smacznego.
Czytaj też: Żółty Ser – ciasto bez pieczenia z 4 składników. Zrobisz je w 10 min