Dziś mamy dla Ciebie przepis na smakowite ciasto z nutą ananasa i kokosa. Finezyjny i czarujący deser składa się z biszkoptu, masy budyniowej, a także bezy. Prostota wykonania tego specjału zachęci nawet kulinarnych hobbystów do spróbowania. Poznaj przepis na wyborne ciasto z ananasem.
Ciasto Ananasek to bardzo prosta kompozycja, która posmakuje każdemu. Ciasto biszkoptowe jest miękkie i puszyste, a krem budyniowy z cząstkami ananasa to rozkosz w czystej postaci. Natomiast kokosowa beza rozpływa się w ustach. Tego typu ciasta są z reguły łatwe do przygotowania i będą świeże przez długi czas. Ciasto Ananasek wspaniale sprawdzi się na lato.
Przepis na ciasto Ananasek
Składniki (na tortownicę 23 cm):
biszkopt
1 szklanka mąki pszennej
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru kryształu
beza kokosowa
1/2 szklanki cukru kryształu
3 białka
100 g wiórków kokosowych
krem budyniowy
1 budyń waniliowy (40 g)
1 puszka plastrów ananasa (565 g)
Sposób wykonania:
Do naczynia przełóż same białka i ubijaj je na sztywno, pod koniec miksowania dodaj cukier. Do powstałej piany dodaj przesianą mąkę, proszek do pieczenia i żółtka – wszystko mieszaj szpatułką tylko do połączenia. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej pergaminem i starannie je rozprowadź. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp.180°C i piecz ok. 25 minut. Biszkopt odstaw do wystygnięcia.
Beza kokosowa
W misce ubijaj białka na sztywną pianę, a pod koniec mieszania dodaj cukier. Do ubitej piany wsyp wiórki kokosowe i wszystko wymieszaj łyżką. Masę przełóż do tortownicy wyścielonej pergaminem, równo ją rozprowadź. Piecz w temp. 180°C przez 20 minut, a potem ostudź.
Krem
Plastry ananasa odsącz, a syrop zachowaj – połącz go z wodą, aby uzyskać 400 ml płynu. Owoc pokrój w kostkę. Pół szklanki napoju wlej do naczynia i rozpuść w nim budyń, dobrze wymieszaj. Resztę syropu wlej do garnka i zagotuj. Do gotującego się płynu wlej rozrobiony budyń i szybko mieszaj do momentu, aż masa zgęstnieje. Ściągnij naczynie z palnika i delikatnie ostudź masę, a potem połącz ją z kawałkami ananasa,
Zimny biszkopt odwróć do góry dnem i ponownie włóż do blaszki. Na cieście równo rozsmaruj masę budyniową, a na wierzchu umieść kokosową bezę. Deser włóż do chłodziarki na kilka godzin. Smacznego.
Czytaj też: Truskawkowa delicja. Ciasto, które rozpływa się w ustach