Latem sezonowych owoców nie brakuje. Zajadamy się nie tylko truskawkami, jagodami czy malinami, ale także czereśniami. Są aromatyczne i zdrowe. Doskonale smakują solo, jak i w przeróżnych ciastach i deserach. Prezentujemy recepturę na obłędy migdałowiec z tymi uwielbianymi owocami.
Wypiek ten stanie się waszym ulubionym deserem. Jest wprost stworzony na lato. Przyrządzicie go szybko i bez żadnego problemu. Migdałowiec nie zawiera mąki pszennej, a i tak jest lekki, puszysty i cudowny w smaku. Ponieważ piecze się „do góry nogami”, to nie musicie się obawiać, że czereśnie opadną.
Ciasto z owocami to najlepsza propozycja na deser. Migdałowiec rewelacyjnie pachnie po wyjęciu z piekarnika i wygląda tak apetycznie, że nie sposób mu się oprzeć. Przygotujecie go w ekspresowym tempie i skusi nawet najbardziej wybrednych smakoszy.
Jak przygotować migdałowiec z czereśniami?
Składniki:
7 jajek
200 g zmielonych migdałów
opakowanie cukru waniliowego (ewentualnie 1 łyżeczka esencji waniliowej)
200 g cukru
40 g mąki ziemniaczanej,
ok. 25 czereśni
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder do dekoracji
Sposób wykonania:
Na początku myjemy czereśnie, przekrawamy na pół i wyciągamy pestki. Formę wykładamy papierem pergaminowym. Układamy na dnie czereśnie (przecięcie powinno przylegać do papieru).
Oddzielamy żółtka od białek, te pierwsze mieszamy z proszkiem do pieczenia, natomiast białka ubijamy za pomocą miksera, potem dodajemy powoli cukier. Ubitą pianę z białek wzbogacamy o cukier waniliowy i żółtka. Zmniejszamy moc robota, dodajemy zmielone migdały i skrobię ziemniaczaną. Uzyskaną masę przelewamy na umieszczone w formie czereśnie. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez ok. 35 minut.
Wypiek pozostawiamy do wystygnięcia, a potem odwracamy do góry dnem, tak by owoce były na wierzchu. Migdałowiec oprószamy niewielką ilością cukru pudru. Smacznego.
Czytaj też: Sernik łaciaty to prawdziwy przysmak. Będziesz jeść go na okrągło