Promyczek to lekkie, pyszne i aromatyczne ciasto biszkoptowe z masą jabłkowo-brzoskwiniową. Owoce świetnie się ze sobą łączą i wraz z biszkoptem tworzą wyjątkowy efekt wizualny i smakowy. Brzmi świetnie? W takim razie sprawdź, jak przyrządzić ten znakomity deser.
Od czasu do czasu można pozwolić sobie na chwileczkę zapomnienia i spałaszować coś słodkiego – to każdemu poprawia humor.
Poniższą recepturę skomponowano z myślą o osobach, które ubóstwiają lekkie, proste i smaczne wypieki. Biszkopt przekładany masą z jabłek, brzoskwiń i galaretki pomarańczowej to prawdziwa gratka dla fanów tradycyjnych smaków. Smakuje nawet lepiej niż szarlotka. Deser powstaje w mgnieniu oka i z kilku prostych składników, które z dużym prawdopodobieństwem masz już w swojej kuchni. Zapraszamy do pieczenia.
Przepis na ciasto Promyczek
Składniki na biszkopt:
3/4 szklanki cukru
6 jajek
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 szklanka przesianej mąki
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę jabłkowo-brzoskwiniową:
1 puszka brzoskwiń
1 słoik prażonych jabłek (1 litr)
2-3 galaretki cytrynowe lub pomarańczowe
Przygotowanie:
Białka ubij z odrobiną soli, powoli dodawaj cukier i żółtka, nieustannie miksując. Do masy wsyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia, mąkę ziemniaczaną i lekko wymieszaj. Masę wylej na blaszkę (22x33cm) wyłożoną papierem pergaminowym, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 35 minut. Upieczony i ostudzony biszkopt przekrój na pół.
Brzoskwinie odsącz z zalewy i pokrój w kostkę, przerzuć do garnka i dodaj jabłka. Postaw na ogniu i zagotuj. Następnie zestaw owoce z palnika, wsyp 2-3 galaretki i mieszaj, aż się rozpuszczą.
Na jednym biszkoptowym blacie równo rozsmaruj ciepłą masę owocową, a potem przykryj całość drugim biszkoptem. Wierzch ciasta oprósz cukrem pudrem. Smacznego.
Czytaj też: Żółty Ser – ciasto bez pieczenia z 4 składników. Zrobisz je w 10 min