Rośliny doniczkowe często goszczą w naszych domach. Nic dziwnego dodają czaru i klasy wielu wnętrzom. Tworzą istną dżunglę w naszych czterech ścianach. Czym polerować liście roślin, by zachwycały nas swoją piękną zieloną barwą na dłużej? Wystarczy sięgnąć po produkt z lodówki.
Dlaczego warto wykorzystać majonez do wycierania liści?
Na roślinach – identycznie, jak na innych rzeczach w domu – osiadają zanieczyszczenia. Zwykle przenikają przez okna albo wprowadzamy je z dworu na butach czy odzieży i krążą w powietrzu. Koniec końcem po jakimś czasie na liściach jest obecna solidna powłoka brudu i kurzu, która pogarsza wygląd, barwę, a nawet kondycję rośliny.
Przecieranie liści wilgotną bądź suchą ściereczką nie daje spektakularnych efektów, gdyż liście tracą połysk i stają się matowe. W takiej sytuacji trzeba iść do kuchni po majonez. Można go używać nie tylko do potraw, ale także do roślin.
Majonez daje imponujący efekt i utrzymuje się przez długi czas. Nałóż trochę tego produktu na ścierkę i zacznij wcierać go w powierzchnię liścia. Rób to czujnie, zachowując przy tym umiar. Zbyt duża ilość majonezu może zablokować aparaty szparkowe rośliny. Lepiej też zrezygnować ze stosowania „majonezopodobnych” substytutów, bo przyciągną kurz.
Czyszczenie liści domowymi metodami
Nie tylko majonez nadaje się do mycia liści roślin. Do tego celu warto też użyć mieszanki wody i oliwy z oliwek, która dodatkowo sprawi, że fragmenty rośliny będą się fantastycznie błyszczeć. Świetnie sprawdzi się również skórka po bananie. Odpad zbierze nagromadzony brud i nabłyszczy liście. W rezultacie ich zielona barwa umocni się. Jakby tego było mało, liście można czyścić przy pomocy piwa – koniecznie wygazowanego. Wystarczy zwilżyć nim ściereczkę i poprzecierać liście. Wszystkie powyższe metody mają jeszcze jeden atut: zabezpieczają powierzchnię liści przed zagnieżdżaniem się na niej kurzu.
Czytaj też: Dlaczego pomidory malinowe są droższe od innych? Wszystko przez 1 szczegół