Gołąbki to nasza narodowa duma. Powstają w dość szybkim czasie. Niektórzy gołąbki pieką, inni duszą, a jeszcze inni przyrządzają je bez zawijania. Dziś polecamy recepturę na popisowe gołąbki z sekretnym dodatkiem. Niewykluczone, że masz go w swojej kuchni. Takiego przepisu jeszcze nie próbowałeś.
Do zrobienia tradycyjnych gołąbków używamy białej kapusty. Warzywo jest kopalnią witamin i minerałów. Ponadto ma niewiele kalorii. Kapusta zawiera też sporo błonnika i kwasu foliowego. Ten pierwszy składnik wspomaga układ trawienny, a drugi jest polecany przyszłym mamom.
Poza tym spożywanie kapusty wzmacnia organizm i chroni go przed infekcjami. Wpływa korzystnie na kondycję włosów i paznokci. Kapuściane zawiniątka z dodatkiem kaszy manny i jajka będą sycącym, zdrowym i wyśmienitym daniem obiadowym dla wszystkich domowników.
Przepis na wyśmienite gołąbki z kaszą manną i jajkiem
Składniki:
woreczek ryżu
duża biała kapusta
1 kg mięsa mielonego
3 jajka
2 cebule
szklanka kaszy manny
pieprz i sól
pół słoiczka przecieru
2 kostki bulionowe
Wykonanie:
Na początku cebulę posiekaj w kostkę i podsmaż. Kapustę poszatkuj dość drobno i ugotuj ryż. Potem połącz ze sobą oba składniki, dodaj także mięso, kaszę manną, jajka oraz podsmażoną cebulę. Dopraw farsz pieprzem i solą.
Starannie go wymieszaj i składaj gołąbki, a następnie podsmaż je na patelni. Przyrządź bulion, przełóż do niego przecier pomidorowy i zrób sos. Zalej nim gołąbki w naczyniu i duś pół godziny.
Specjał z dodatkiem kaszy manny jest delikatniejszy i pyszniejszy. Gołąbki stworzysz bardzo szybko, a za sprawą sosu pomidorowego mięso i kapusta będą miały wyrazistszy smak. To całkiem odmieniony patent na stworzenie tej potrawy. Spróbuj tej odsłony gołąbków na obiad. Koniecznie podaj je z młodymi ziemniakami i mizerią. Smacznego.
Czytaj też: Rewolucja w kuchni: kotlety mielone po morawsku. Dzięki 1 składnikowi są wyborne