młode ziemniaki
fot. Pxhere

W niektórych sklepach znajdziemy już młode ziemniaki. Są one na tyle smaczne, że wystarczy je trochę podgotować, oprószyć koperkiem i podać np. z dodatkiem zsiadłego mleka. To proste i szybkie danie. Poza tym takie młode warzywa można upiec, co także nie trwa zbyt długo. Sprawdź, jak gotować młode ziemniaki i na co zwrócić szczególną uwagę.

Jak gotować młode ziemniaki?

Zanim zabierzesz się za gotowanie, zwróć uwagę na kilka prostych rzeczy. Po pierwsze, wybieraj bulwy podobnej wielkości, wówczas wszystkie jednocześnie się ugotują. Większe warzywa możesz oczywiście rozkroić na dwie albo na więcej części, jednak młode kartofle w całej okazałości prezentują się bardziej apetycznie.

Gdy wybrałeś już ziemniaki, usuń te uszkodzone i nadpsute. Niestety młode okazy psują się dość szybko, wobec tego nie są odpowiednie do długiego przechowywania. Mogą zmienić zapach, łatwiej się zagrzewać, a nawet zgnić. Ale mają też mocne strony – ich cieniutkiej skórki nie trzeba wcale obierać. Wystarczy starannie wyszorować bulwy, np. za pomocą szorstkiej gąbki, a następnie umyć pod bieżącą, chłodną wodą. Kartofle należy wrzucać na gotującą się wodę, dzięki czemu zachowają więcej walorów zdrowotnych.

Jak gotować ziemniaki?

Najpierw je przebierz, porządnie wyszoruj i opłucz. W garnku zagotuj wodę, wsyp do niej sól (na 1 kg kartofli przypada 1 łyżka przyprawy) i przełóż do niej bulwy. Zagotuj je, a następnie zmniejsz płomień i gotuj je przy lekko rozsuniętej pokrywce około 15 min, licząc od chwili powtórnego zagotowania się wody. Zanim odcedzisz ziemniaki, sprawdź np. za pomocą wykałaczki, czy pyrki odpowiednio zmiękły. W te ugotowane patyczek wsunie się bez trudu. Zatem odcedź je i osusz, pozostawiając je na 60 sekund na niewielkim płomieniu. W tym czasie kilka razy potrząśnij naczyniem, aby warzywa się nie przypaliły.

Obserwuj nas w Google News i bądź na bieżąco!

→ Wejdź i naciśnij gwiazdkę