Szukasz pomysłu na szybką, tanią i pyszną przekąskę? Dobrze trafiłeś! Krążki cebulowe w cieście naleśnikowym z przepisu Ewy Wachowicz to prawdziwa poezja smaku. Przyrządzisz je w mgnieniu oka i z kilku prostych składników. Warzywo otoczone chrupiącą panierką podane z dodatkiem swojskich sosów zachwyci każdego. Taka przekąska idealnie sprawdzi się na spotkania ze znajomymi, mecz i mnóstwo innych okazji.
Smażone krążki cebulowe są chrupiące i niezwykle aromatyczne. Podaj je z ulubionymi sosami, a nikt nie będzie w stanie się im oprzeć. Receptura na ten przysmak pochodzi z oficjalnej strony Ewy Wachowicz.
Aby zrobić cebulową przekąskę, musisz zaopatrzyć się w kilka składników, które z dużym prawdopodobieństwem masz już w kuchni. Pierścienie obtacza się w cieście naleśnikowym – powstaje ono z mleka, mąki, jajka i soli. Następnie powinny one trafić do mocno rozgrzanego tłuszczu. Mistrzyni gotowania do smażenia wybiera olej rzepakowy, który ma wysoki punkt dymienia, dzięki czemu nic się nie przypala.
Ewa Wachowicz krążki cebuli najpierw panieruje w mące, potem w cieście, a na końcu w bułce tartej. Dzięki temu warzywo pozostaje miękkie wewnątrz i cudownie chrupiące z zewnątrz. Gwiazda serwuje swoją przekąskę z ketchupem, sosem czosnkowym i posypuje całość pokrojoną zieleniną.
Przepis Ewy Wachowicz na krążki cebulowe w cieście naleśnikowym
Składniki:
na ciasto:
jajko
pół szklanki mleka
pół szklanki mąki pszennej
szczypta soli
Dodatkowo:
2 większe cebule
mąka
bułka tarta
olej rzepakowy do smażenia
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki na ciasto łączymy i mieszamy na zwartą, gładką masę. Cebulę kroimy w talarki i dzielimy na pierścienie. Następnie obtaczamy je w mące, a potem panierujemy w cieście oraz bułce tartej.
Cebulę smażymy na rozgrzanym tłuszczu, aż się zrumieni. Po obróbce cieplnej wykładamy ją na moment na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Przekąskę serwujemy z dowolnym sosem. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziesz też wiele innych przepisów na szybkie i smaczne przekąski. Polecamy chipsy warzywne, kulki ziemniaczane i frytki belgijskie.