Chociaż w sklepach można z łatwością kupić specjalne preparaty do usuwania rdzy, przypaleń czy tłuszczu, to jednak nie należą one do najtańszych. Mało tego, obecna w nich chemia jest bardzo silna i może podrażniać skórę i drogi oddechowe. Do tego intensywnie pachnie. Piekarnik sprawnie i bez efektów ubocznych wyczyścisz przy pomocy soli.
Sposób na czysty piekarnik
Patent na wyczyszczenie piekarnika elektrycznego z użyciem soli jest bardzo prosty. Na początku do naczynia żaroodpornego wlej wodę i dodaj do niej dużo soli. Następnie wstaw wszystko do piekarnika, ustaw temperaturę 150-160°C, włącz termoobieg. Parująca woda oczyści piec bez szczotkowania. Gdy urządzenie ostygnie, nieczystości możesz zebrać suchą szmatką, a potem sprzęt wypolerować.
W przypadku gdy na blasze z piekarnika są obecne resztki przypieczonego tłuszczu, zasyp je solą kuchenną i rozgrzej piekarnik do odpowiedniej temperatury – sól powinna zmienić kolor na brązowy. To będzie oznaczać, że cały tłuszcz się rozpuścił i pochłonęła go sól. Gdy urządzenie ostygnie, możesz zebrać sól z tłuszczem za pomocą suchej ściereczki, a na końcu wytrzeć wszystko na mokro. Przypalone pozostałości pokarmu możesz także zasypać solą, spryskać wodą i pozostawić na dwie godziny. Potem usuń wszystko wilgotną ściereczką.
Domowe detergenty
Podobnie jak roztwór wody i soli, posłuży też woda z sokiem z cytryny. Wystarczy, że przelejesz ją do naczynia żaroodpornego i zaparujesz nią piec. Taki miks usunie brud, dodatkowo odświeży zapach i wybieli starsze zabrudzenia. Wnętrze piekarnika możesz też wyczyścić za pomocą wody i octu. Wystarczy, że zmieszasz obydwa składniki w jednakowych proporcjach. W takiej mieszance zwilż gąbkę i przecieraj nią wnętrze sprzętu. Na końcu wytrzyj piekarnik do sucha. Aby zeskrobać brud z piekarnika czy kuchenki, możesz też wykorzystać szorstki zmywak albo kulkę zrobioną z folii aluminiowej.
Na naszej stronie znajdziesz wiele innych kuchennych porad. Sprawdź doskonały patent na brudną patelnię i dowiedz się, jak usunąć nieprzyjemny zapach z lodówki.