REKLAMA
ShareInfo.plPoradyNakarm tym swoje rośliny. Odżyją i będą odporniejsze na szkodniki i choroby

Nakarm tym swoje rośliny. Odżyją i będą odporniejsze na szkodniki i choroby

rośliny w ogrodzie
fot. screen Youtube / Great Home Ideas

Ostatnio zaobserwowałeś, że Twoje rośliny nie wyglądają zbyt dobrze albo zostały zaatakowane przez szkodniki? Zacznij działać szybko. Przyda Ci się roszponka – okazuje się, że jej właściwości są absolutnie zaskakujące. Sprawdź, jak zrobić gnojówkę z tej rośliny.

REKLAMA

Gnojówka z roszponki – przygotowanie krok po kroku

Nawóz powstaje ze zniszczonych łodyg bądź liści roszponki. Przeważnie rozwija się ona samodzielnie jak chwast, dlatego warto ją dobrze spożytkować. W rezultacie przestanie się nadmiernie rozprzestrzeniać. Fermentacja kończy się po upływie ok. 4 tygodni. Wszystkie niezbędne składniki to jedynie świeże odpadki rośliny: kwiaty, liście i korzenie, które powinny wypełnić 1/3 pojemnika.

Kolejny składnik to woda – warto użyć deszczówki. Zalej nią roszponkę niemal do samego brzegu pojemnika i odstaw specyfik w zaciszne miejsce ogrodu, bo może ulatywać z niego brzydki zapach. W początkowej fazie na wierzchu płynu zaczną gromadzić się pęcherzyki, więc co parę dni przemieszaj zawartość. Gnojówka będzie nadawała się do użytku, gdy z powierzchni zniknie piana i poczujesz woń kiszonki. Nawóz powinien mieć brunatny kolor – on także świadczy o tym, że środek jest gotowy.

Gnojówka z roszponki – jak ją stosować?

Zanim zaczniesz nawozić swoje rośliny naturalną gnojówką, najpierw rozcieńcz ją z wodą (proporcje 1:10). Podlewaj takim specyfikiem krzewy, kwiaty, warzywa i drzewa owocowe. Identyczną mieszaniną podlewaj rośliny w celu odstraszenia drutownic i ślimaków. Istotne jest, aby gnojówką nie skrapiać łodyg, owoców i liści, bo może to zwabić szkodniki. Resztki zebrane na dnie naczynia możesz dodać do kompostu, a wtedy prędko się w nim rozłożą. Dzięki temu będzie zasobniejszy w próchnicę. Ta połączona z ziemią polepszy kondycję roślin.

REKLAMA

Czytaj też: Dracena jak marzenie? Podlej ją tą mieszanką, a szybko odżyje

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Justyna
Absolwentka Dietetyki, a obecnie redaktorka w serwisie ShareInfo.pl. Prywatnie miłośniczka zdrowej kuchni i aktywnego trybu życia. Uwielbiam odkrywać tajniki gotowania, interesuje się zwierzętami, ziołolecznictwem i ogrodnictwem. Na swojej działce uprawiam różne gatunki warzyw i owoców. Tworzenie artykułów z różnych dziedzin to moje hobby i z chęcią się tym zajmuję.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA