Cebula to warzywo, które ma ogromne zastosowanie w kulinariach. Nadaje się do sosów, zup, sałatek, farszu czy marynat. Doskonale wzmacnia smak rozmaitych dań i nie jest trudna w uprawie. Z tego powodu warto mieć cebulę na swojej grządce. Sprawdź, kiedy ją zbierać i jak przechowywać.
Kiedy przeprowadzić zbiór cebuli?
Najlepiej wtedy, gdy 70-80% warzywa ma już połamany szczypior. Ponadto każda sadzonka ma jeszcze 3-4 zielone liście. Ważny jest jeden detal. Chodzi o czas zbioru cebuli – bo ten nie jest jednakowy w każdym roku.
Pora zależy głównie od warunków atmosferycznych. Najlepiej cebulę wyrywać z gleby w sierpniu albo na początku kolejnego miesiąca. Ze zbiorem nie należy zwlekać, a już na pewno nie czekać, aż szczypior całkowicie zaschnie, a cebula znów się ukorzenieni, bo nastąpi okres spoczynku i warzywa nie będzie można już tak długo przetrzymywać.
Zbiór i przechowywanie cebuli
Zbiór cebuli z gleby wykonaj w 2 fazach. Poczekaj na dogodne warunki pogodowe (najlepiej, aby nie padał deszcz i nie było dużego wiatru). Poszczególne części zbioru wyglądają następująco:
W pierwszym etapie wykop cebulę i zostaw ją zewnątrz, aby trochę się podsuszyła. Wystarczy przetrzymać ją tak przez około 7-10 dni. Następnie lekko oczyść główki z zaschniętej gleby i wrzuć jej do przewiewnych skrzynek. Tak przygotowane warzywa przetransportuj do piwnicy lub do garażu.
Nie zapomnij o właściwej temperaturze. Dla cebuli najlepsza będzie 0°C. Z kolei wilgotność powietrza powinna wynosić ok. 65-75%. Warzywo możesz równie dobrze zamrozić – wtedy zawsze magazynuj je temperaturze od -2 do -3°C. Długość czasu przechowywania to 8-12 miesięcy. Dzięki powyższej instrukcji cały zbór i przechowywanie wykonasz właściwie, a o szkodach w uprawie wcale nie będzie mowy.
Czytaj też: Dracena jak marzenie? Podlej ją tą mieszanką, a szybko odżyje