Tak odróżnisz pieczarkę jadalną od trującej. Kluczowy jest 1 detal

pieczarka karbolowa
fot. screen Youtube / Paweł i Grzyby

Sezon na grzyby wkrótce rozpocznie się na dobre. Latem w lasach możemy spotkać pieczarki. Na pojedyncze perełki natkniemy się nie tylko w lesie, ale nawet na działce. Jednak warto zachować dużą ostrożność! Sprawdź, jak odróżnić pieczarkę od muchomora. Dzięki tej wiedzy ochronisz się przed możliwym niebezpieczeństwem.

REKLAMA

Grzyby można podzielić się na 2 rodzaje – jadalne i trujące. Odruchowo możemy znaleźć na swojej drodze egzemplarz, który jest szkodliwy. Podpowiadamy, jak się przed tym uchronić.

Czy pieczarki są wartościowe?

Pieczarki mają wyjątkowe walory smakowe i zdrowotne. Wyśmienicie smakują usmażone na patelni. Można je nadziewać i zapiekać, lecz same doskonale sprawdzą się w roli farszu (np. do pierogów). Są też kapitalnym dodatkiem do zup czy wytrawnych sosów. Pieczarki to skarbnica potasu, który reguluje ciśnienie krwi i polepsza koncentrację. Zawierają witaminy z grupy B, a także wapń, żelazo, miedź, selen, jod, magnez, cynk i sód. Specjaliści odkryli, że pieczarki mają właściwości antynowotworowe. Mamy na myśli jadalne okazy, a warto przy tym dodać, że pieczarka występuje w różnych odmianach, a jeden z nich jest trujący. Pieczarki karbolowej nie powinieneś pod żadnym pozorem zbierać. Grzyb ten rośnie aż do końca jesieni i wytwarza aromat podobny do karbolu. Spożycie tego egzemplarza może wywołać całkowity rozstrój układu trawiennego.

REKLAMA

Wskazówki, dzięki którym nie pomylisz pieczarki z muchomorem

Jadalne grzyby, które zazwyczaj królują w naszej kuchni, mają brązowe bądź białe kapelusze. Istnieje jeszcze gatunek Portobello, który osiąga czasami naprawdę pokaźne rozmiary. Ustalono, że w krajach Europy rośnie nawet sto odmian pieczarek! Zresztą mnóstwo osób przepada za pieczarką polną, która po sporym deszczu potrafi wykształcić się nawet w ciągu 24 godzin. Warto jednak pamiętać, że na początku wzrostu mocno przypomina ona muchomora jadowitego, więc łatwo się pomylić i go zerwać!

Ten okaz jest trujący, ale nie występuje zbyt często. Ma dzwonkowaty lub spiczasty kształt i ostre, niesymetryczne krawędzie. Czym różni się od pieczarki polnej? U niej blaszki zaczynają robić się brązowe wraz ze wzrostem, z kolei u muchomora ciągle są białe.

REKLAMA

Czytaj też: Słonecznik marnieje? Domowy nawóz pobudzi go do życia. Urośnie gigantyczny

Podziel się: