Słonecznik marnieje? Domowy nawóz pobudzi go do życia. Urośnie gigantyczny

słonecznik
fot. Pixabay

Twoje słoneczniki marnieją w oczach, a ty chciałbyś je uratować, ale nie potrafisz? Zrób odżywkę zawierającą wszystkie potrzebne substancje pokarmowe. Specyfik raz-dwa postawi roślinę na nogi.

REKLAMA

Liście słoneczników zaczynają brązowieć. Dlaczego tak się dzieje?

O wielkich i mocnych słonecznikach marzy każdy ich hodowca. Niestety, są one dość trudne w uprawie, bo pobierają z ziemi bardzo dużą ilość składników pokarmowych. Jeżeli wystąpią deficyty nawet jednego minerału, to szybko wpłynie to stan całej sadzonki. Słoneczniki muszą być cyklicznie zaopatrywane w dawkę azotu i kompostu – to poprawia ich ogólną kondycję. Ogrodnicy zwykle mają kłopot z pokaźnymi brązowymi przebarwieniami, które pojawiają się na liściach. Sukcesywnie rozchodzą się na wszystkie fragmenty rośliny i ograniczają jej rozwój. Winowajcą całej tej sytuacji jest potas, a konkretnie jego niedobór. Trzeba jak najszybciej wzbogacić nim podłoże. W jaki sposób? Wystarczy przyrządzić specjalną odżywkę z bananów.

Słoneczniki uratujesz bez profesjonalnych nawozów

Dlaczego akurat potas jest tak ważny dla słonecznika? Już wyjaśniamy. Otóż ta roślina może urosnąć nawet do 180 cm, a na całej łodydze znajduje się masa dużych liści. Na wierzchołku tyczki jest usytuowany spory kielich – czasami może ważyć nawet parę kilogramów. Potas ma sprawić, że słonecznik utrzyma się w pozycji pionowej. Wzmacniającą odżywkę stworzysz ze skórek od bananów. Te i tak z reguły trafiają do kosza, więc przy okazji trochę zaoszczędzisz i pożytecznie wykorzystasz kuchenny odpad. Nawóz możesz przygotować na 2 sposoby. Pierwszy jest prostszy i szybszy.

Wystarczy 2-3 skórki po owocach posiekać, a potem wrzucić do słoika i zalać wrzącą wodą. Wszystko odstaw na dobę, a po tym czasie rozwodnij (dolej kilka litrów wody). Gotowe. Ekologicznym środkiem możesz już podlewać swoje słoneczniki. Drugi patent polega na wysuszeniu bananowych skórek i ich zmieleniu. Sypki nawóz połącz z wierzchnią warstwą ziemi, a ten sukcesywnie będzie zaopatrywać ją w składniki pokarmowe, które potem przyswoi roślina.

REKLAMA

Czytaj też: Wyjmij z lodówki i podlej paprotki. Będą zdrowe, bujne i piękne