Lubimy proste i szybkie ciasta, które zawsze się udają. Jeśli akurat szukasz przepisu na pyszną słodycz, wypróbuj Rafaello. Deser powstaje bez użycia piekarnika. Bazuje na krakersach, które są przekładane wyśmienitą masą kokosową z dodatkiem odrobiny alkoholu. Zwieńczeniem domowego ciasta jest polewa z białej czekolady. Ta kompozycja nie ma sobie równych. Gorąco polecamy.
Ciasto Rafaello w wersji na szybko cieszy się zdecydowanie większą aprobatą niż jego tradycyjny konkurent bazujący na biszkopcie. Deser uświetni każdy zjazd rodzinny czy inną uroczystość.
Poniższa receptura została stworzona z myślą o leniuchach. Nie trzeba piec biszkoptu, wystarczy rozłożyć w formie gotowe ciasteczka. Dobrze sprawdzą się nie tylko krakersy, ale także maślane herbatniki. Krem robi się podobnie jak budyń, z tym że masę wzbogaca się o wiórki kokosowe, a także niewielką ilość alkoholu.
Rafaello bez pieczenia z nutą kokosa urzeknie każdego łakomczucha. Z przygotowaniem tego specjału poradzą sobie nawet kuchenni nowicjusze. Wystarczy połączyć kilka prostych składników i skończone.
Jak przygotować pyszne ciasto bez pieczenia Raffaello?
Składniki (na blaszkę ok. 25x35cm):
Krem:
-5 łyżek mąki pszennej tortowej
-1250 ml mleka
-2 żółtka
-5 łyżek mąki ziemniaczanej
-300 g masła
-szklanka cukru
-łyżka cukru waniliowego
-ok. 50 ml wódki
-150 g wiórek kokosowych
Dodatkowo:
-wiórki do posypania ciasta
-ok. 2,5 opakowania solonych krakersów
Polewa:
-50 g masła bądź margaryny
-ok. 150 g białej czekolady
-ok. 2 łyżki mleka
Opis przygotowania:
W garnku umieść 1 litr mleka, cukier wanilinowy oraz cukier, postaw naczynie na palniku i gotuj zawartość.
Do małego naczynia dodaj mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, żółtka i całość starannie wymieszaj, a potem przelej na gotujący się nabiał – mieszaj do czasu, aż powstanie gęsty krem. Ostudź go.
Miękkie masło ucieraj na puch, potem dodawaj zimny budyń łyżka po łyżce, w międzyczasie miksując. Dodaj alkohol i wiórki, mieszaj tylko do połączenia.
Gotową masą przekładaj ciasteczka w formie (powinieneś mieć 4 warstwy ciastek i 3 warstwy kremu, ostatnia warstwa to ciastka).
Produkty na polewę przełóż do małego naczynia i rozpuść w mikrofalówce albo nad kąpielą wodną. Deser polej z wierzchu i posyp wiórkami kokosowymi. Włóż go do chłodziarki na całą noc. Smacznego.
Czytaj też: Legendarne ciasto czekoladowe ze śliwkami. Wychodzi idealne za każdym razem