Sernik mojej babci nigdy nie opada. Wszystko to dzięki jej genialnemu trikowi, a dokładniej jednemu składnikowi. To sposób na najlepszy sernik pod słońcem.
Sernik to znane ciasto na całym świecie dzięki swojemu pysznemu smakowi. Ale jego pieczenie nie jest takie proste jak może się wydawać. Często spotykamy się z problemem jakim jest opadanie po upieczeniu. Moja babcia pokazała mi jednak najlepszy sposób – tajemniczy składnik, który pozwala uniknąć opadnięcia.
Sernik mojej babci nigdy nie opada. Dodaj 1 składnik
Z tym składnikiem zapomnisz o problemie opadającego sernika. Jest to mąka ziemniaczana. To właśnie ona sprawia, że masa serowa jest gęstsza, bardziej stabilna i znacznie mniej podatna na opadanie.
Mąka ziemniaczana ma zdolność do zagęszczania i wiązania płynów. A to sprawia, że jest idealna do masy serowej! Spełni ona rolę stabilizatora, który zapobiega opadaniu masy serowej podczas i po upieczeniu. Przepis na sernik znajdziesz tutaj, jednak nie zapomnij do dodaniu mąki ziemniaczanej – wystarczy tylko 1/3 szklanki na 500 g sera.