Pieczony sernik z musem malinowym. Tak pysznego jeszcze nie jadłeś

sernik z musem malinowym
fot. screen Youtube / Swojskie jedzonko

Sernik pieczony z malinowy musem to pomysł na smaczny deser dla wszystkich domowników. Jest puszysty i wspaniale wyrośnięty. Spód składa się z kruchych ciasteczek, a na wierzchu ciasta znajduje się lekka masa malinowa. Taki deser idealnie nadaje się na letnie popołudnia i na pewno posmakuje każdemu wielbicielowi sezonowych owoców. Zrobisz go błyskawicznie.

REKLAMA

Wilgotny, puszysty i delikatny – te cechy powinien mieć każdy pieczony sernik. Prosta i szybka receptura na taki specjał jest na wagę złota. Jeśli szukasz idealnego przepisu, który zostanie z Tobą na dłużej, to dobrze trafiłeś. Wypróbuj poniższą recepturę i ciesz się pysznym ciastem o każdej porze dnia. Ponieważ zaczął się sezon na maliny, to właśnie te owoce znajdą się w musie. Ale nic się nie stanie, jeśli sięgniesz po maliny mrożone.

Przepis na pieczony sernik z musem malinowym

Składniki:
na spód:
55 g masła
250 g herbatników

na masę serową:
500 g mascarpone
500 g sera na sernik
80 g mąki ziemniaczanej
280 g cukru
6 jajek

na masę malinową:
3 łyżki cukru pudru
600 ml śmietanki kremówki
500 g świeżych malin
2 łyżeczki żelatyny

REKLAMA

na wierzch:
100 g białej czekolady +2 łyżki kremówki

Sposób wykonania:
Zmiksuj herbatniki na proszek, potem dorzuć do nich miękkie masło i ponownie zmiksuj do połączenia. Uzyskaną masę przełóż na blaszkę (24×28 cm) wyłożoną pergaminem, dociśnij spód dłonią i włóż na moment do chłodziarki.

Utrzyj ser z mascarpone i cukrem. Do masy dodawaj po 1 jajku, kontynuuj miksowanie, a na koniec wsyp mąkę ziemniaczaną i jeszcze chwilę mieszaj. Powstałą masę przelej na ciasteczkowo-maślany spód i włóż do piekarnika nagrzanego do 170°C (grzanie: góra dół) i piecz przez 15 minut. Potem obniż temp. do 120°C i piecz jeszcze 40 minut. Gotowy sernik od razu wyciągnij z pieca i odstaw do wystudzenia. Gdy będzie już zimny umieść go w lodówce na ok. 1-2 godziny.

REKLAMA

Część malin zostaw w całości, a resztę zmiksuj na mus, który potem przetrzyj przez sitko w celu usunięcia nasionek.

Żelatynę wsyp do szklanki i zalej kilkoma łyżkami wody, odstaw na 1-2 minuty, aby napęczniała. Później podgrzewaj ją w kuchence mikrofalowej przez ok. 25 sekund, aby się roztopiła. O ile sernik już dobrze się schłodził, ubij śmietankę (najlepiej bardzo zimną) z cukrem pudrem (3-4 łyżki – wszystko zależy od tego, czy użyte maliny były kwaśne, czy słodkie) na sztywno.

Mus malinowy mieszaj z lekko ciepłą żelatyną i przełóż całość do ubitej śmietany, miksuj do połączenia. Teraz wrzuć całe maliny i mieszaj delikatnie za pomocą drewnianej łyżki. Masę równo rozprowadź na zimnym serniku i włóż do chłodziarki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Białą czekoladę posiekaj bardzo drobno i połącz ją z 2 łyżkami kremówki. Podgrzewaj w mikrofalówce przez ok. 30 sekund i zamieszaj, aby się rozpuściła. Ozdób polewą wierzch deseru. Smacznego



Czytaj też: Tort bez pieczenia Pyszne Lato. Efektownie wygląda i jak smakuje

Podziel się: