Moja mama pasteryzuje słoiki inaczej niż wszyscy. Może wydawać się to dosyć dziwną metodą, ale jest o wiele szybsza i prostsza niż ta klasyczna.
Nadchodzi czas, kiedy zaczynamy tworzyć różne przetwory na zimę i zaczynamy przechowywać żywność w słoikach. Większość z nas stosuje klasyczny sposób pasteryzacji – gotowanie słoików w kąpieli wodnej. Jednak moja mama zna zupełnie inną metodę pasteryzacji. Rezultaty są niesamowite.
Moja mama pasteryzuje słoiki inaczej. Ta metoda jest prostsza i szybsza
Tradycyjna metoda pasteryzacji to sprawdzony sposób, ale jest on czasochłonny i wymaga bardzo dużej dokładności. Sposób mojej mamy to pasteryzacja „na sucho”.
Pasteryzacja na sucho – co to takiego i na czym polega?
Pasteryzacja na sucho, tak jak sama nazwa mówi, jest zupełnym przeciwieństwem klasycznej metody. Nie wymaga zanurzania słoików w wodzie, a umieszczenie ich w piekarniku. Ta metoda jest o wiele szybsza niż pasteryzacja w kąpieli wodnej, a w dodatku oszczędzamy wodę. Znajomi mojej mamy śmiali się z niej, ale kiedy spróbowali żywności ze słoika, stosują tę metodę w każdy sezon.
Pasteryzacja w piekarniku. Ile piec i w jakiej temperaturze?
Piekarnik powinien być nagrzany do 120-140 stopni Celsjusza. Czas pasteryzowania na sucho to 30 minut. Słoiki wkładamy dopiero gdy piekarnik osiągnie ustawioną temperaturę. Słoiki pozostaw w piekarniku do momentu wystudzenia piekarnika.
Podczas chłodzenia słoiki mogą syczeć – to normalne. Oznacza to, że nasze słoiki szczelnie się zamykają. Gdy słoiki przestygną, poukładaj je na ściereczce lub desce do góry dnem i czekaj, aż całkowicie wystygną. Sprawdź też, czy są szczelnie domknięte nakrętki. Odstaw je do spiżarni i ciesz się pysznym smakiem przetworów zimą.