Kotlety schabowe to nasza narodowa duma. Lubimy je jeść na obiad, bo są smaczne, sycące i nietrudne do przyrządzenia. Schabowe w tradycyjnej panierce jadł chyba każdy. Tymczasem standardową panierkę można nieco zmodyfikować. W tej wersji nie będziemy używać jajka. Sięgniemy za to po inny uwielbiany składnik. Panierka na pewno się nie odklei i z pewnością zrobi wrażenie na każdym już po pierwszym kęsie. Zrób te kotlety swojej rodzinie, a oszaleje z zachwytu.
Od dziś kotlety schabowe zrewolucjonizują twoją kuchnię
Schaboszczaki są uwielbiane przez większość Polaków. To już norma, że na niedzielnym obiedzie właśnie one lądują na naszym talerzu. Lecz czasami jemy je również w ciągu tygodnia. Mają jedną zasadniczą przewagę nad dewolajem czym zarazami – przyrządza się łatwiej, szybciej i są równie pyszne.
Delikatny i soczysty schab zadowoli każde podniebienie. Kluczowa jest też dobra panierka – mięso można otaczać trochę inaczej niż zwykle. Ta receptura na panierkę nie zawiera jajka – zostało ono zastąpione jogurtem naturalnym. Schab wychodzi perfekcyjny.
Przepis na kotlety schabowe z niezwykłej panierce
Składniki:
-250-300 g jogurtu naturalnego
-500-600 g schabu
-pieprz i sól w ilości do smaku
-2 ząbki czosnku
-olej rzepakowy do smażenia
-bułka tarta do panierowania
Opis przygotowania:
Na początku oczyść schab i pokrój go w plastry (grubość ok. 1 cm). Rozbijaj tłuczkiem po kolei każdą porcję na cieńszy plaster. Posyp pieprzem i solą, a następnie nacieraj przeciśniętym czosnkiem.
Teraz plastry zanurzaj w naczyniu wypełnionym jogurtem. Dopilnuj, aby nabiał obtoczył każdy zakątek mięsa. Przykryj miskę i włóż do chłodziarki na co najmniej dwie godziny.
Później obtaczaj kotlety w bułce tartej i smaż na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu. Wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Smacznego.
Jak serwować kotlety schabowe w jogurcie?
Do tej wersji schabu idealnie pasują ziemniaki. Jednak równie dobrze sprawdzi się ryż czy kasza. Przygotuj też swoją ulubioną surówkę np. z pomidorów i cebuli lub mizerię.
Czytaj też: Dodaj do marchewki 1 składnik. Surówka będzie najlepsza pod słońcem