Zamiast jajka dodaj do marynaty ten składnik. Schabowe będą 100 razy lepsze

schabowy
fot. screen Youtube / Семейная кухня

Kotlety schabowe to nasza narodowa duma. Lubimy je jeść na obiad, bo są smaczne, sycące i nietrudne do przyrządzenia. Schabowe w tradycyjnej panierce jadł chyba każdy. Tymczasem standardową panierkę można nieco zmodyfikować. W tej wersji nie będziemy używać jajka. Sięgniemy za to po inny uwielbiany składnik. Panierka na pewno się nie odklei i z pewnością zrobi wrażenie na każdym już po pierwszym kęsie. Zrób te kotlety swojej rodzinie, a oszaleje z zachwytu.

REKLAMA

Od dziś kotlety schabowe zrewolucjonizują twoją kuchnię

Schaboszczaki są uwielbiane przez większość Polaków. To już norma, że na niedzielnym obiedzie właśnie one lądują na naszym talerzu. Lecz czasami jemy je również w ciągu tygodnia. Mają jedną zasadniczą przewagę nad dewolajem czym zarazami – przyrządza się łatwiej, szybciej i są równie pyszne.

Delikatny i soczysty schab zadowoli każde podniebienie. Kluczowa jest też dobra panierka – mięso można otaczać trochę inaczej niż zwykle. Ta receptura na panierkę nie zawiera jajka – zostało ono zastąpione jogurtem naturalnym. Schab wychodzi perfekcyjny.

Przepis na kotlety schabowe z niezwykłej panierce

Składniki:
-250-300 g jogurtu naturalnego
-500-600 g schabu
-pieprz i sól w ilości do smaku
-2 ząbki czosnku
-olej rzepakowy do smażenia
-bułka tarta do panierowania

REKLAMA

Opis przygotowania:
Na początku oczyść schab i pokrój go w plastry (grubość ok. 1 cm). Rozbijaj tłuczkiem po kolei każdą porcję na cieńszy plaster. Posyp pieprzem i solą, a następnie nacieraj przeciśniętym czosnkiem.

Teraz plastry zanurzaj w naczyniu wypełnionym jogurtem. Dopilnuj, aby nabiał obtoczył każdy zakątek mięsa. Przykryj miskę i włóż do chłodziarki na co najmniej dwie godziny.

Później obtaczaj kotlety w bułce tartej i smaż na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu. Wykładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Smacznego.

Jak serwować kotlety schabowe w jogurcie?

Do tej wersji schabu idealnie pasują ziemniaki. Jednak równie dobrze sprawdzi się ryż czy kasza. Przygotuj też swoją ulubioną surówkę np. z pomidorów i cebuli lub mizerię.

REKLAMA



Czytaj też: Dodaj do marchewki 1 składnik. Surówka będzie najlepsza pod słońcem

Podziel się: