Wrzosy w ogrodzie czy na balkonie to ewidentny znak, że jesień zbliża się wielkimi krokami. Polacy przepadają za tymi uroczymi roślinami i gdy tylko ruszy na nie sezon, pędzą do sklepów. Jaki jest sposób, aby wrzosy zawsze prezentowały się zjawiskowo? Poznaj łatwy, domowy patent prosto z kuchni.
Wrzosy będą rosły w zawrotnym tempie. Wystarczy 1 domowy trik
Jesteś kawoszem? Jeśli tak, to na pewno często zostają Ci fusy po zaparzeniu małej czarnej. Od tej pory nie wyrzucaj ich do kosza, tylko wykorzystaj w ogrodzie. Ten odpad doskonale sprawdzi się jako domowa odżywka pełna cennych substancji tj. potas czy fosfor, które są roślinom niezbędne do odpowiedniego rozwoju.
Fusami po kawie możesz oprószyć glebę dookoła wrzosów lub podać je krzaczkom w inny sposób. Zalej 2 łyżki fusów gorącą wodą i odstaw na 30 minut. Jak tylko mieszanka się wystudzi, możesz zafundować ją wrzosom. Staraj się podlewać wyłącznie podłoże – nie skrapiaj liści ani kwiatów. Dla uzyskania najlepszych efektów stosuj odżywkę parę razy w miesiącu.
Wrzosy wymagają odpowiedniej pielęgnacji. Kluczowe jest nawadnianie. Jednak warto zachować umiar – sadzonka nie lubi zbyt dużej ilości wody, a przelanie może przyczynić się do rozwoju chorób grzybiczych czy gnicia korzeni. A każdy chciałby tego uniknąć. W każdym razie, gleba, na której rosną wrzosy musi być stale lekko wilgotna. W gorące dni warto podlewać je każdego dnia, najlepiej wodą filtrowaną.
Wrzosy preferują kwaśną ziemię i miejsca umiarkowanie słoneczne. Zatem najlepsze będzie stanowisko zabezpieczone przed wiatrem i ostrymi promieniami słonecznymi. Krzewinka lubi ziemię o odczynie kwaśnym, więc po zasadzeniu warto rozrzucić dookoła niej kompost bądź torf.
Czytaj też: Uratuj zniszczone przez deszcz surfinie. Wystarczy 1 trik