Na tym oleju nigdy nie smaż żadnych potraw, bo może być to bardzo niekorzystne dla zdrowia. Sprawdź jaki jest najlepszy i zdrowy.
Smażenie potraw to najpopularniejsza i najszybsza metoda obróbki mięsa. Wiele osób nie sprawdza na czym smaży i może okazać się to fatalnym błędem. Istnieje grupa olejów, które ze względu na swoje właściwości nie nadają się do smażenia i mogą być szkodliwe dla organizmu. Jeden z nich jest często wykorzystywany do smażenia przez wiele osób. Sprawdź czy ty też go używasz, a jeśli tak, to koniecznie go zamień.
Na tym oleju nigdy nie smaż. Może być szkodliwy dla zdrowia
Mowa o oleju słonecznikowym. Jest idealny do sałatek, ma przepyszny smak i nadaje potrawom aromatu. Większość osób nie zdaje sobie sprawy z zagrożenia i nie czytając etykiety używa go do smażenia czegokolwiek.
Olej słonecznikowy ma dwie formy – nierafinowaną i rafinowaną. Olej słonecznikowy nierafinowany ma temperaturę dymienia 107 °C, co oznacza, że nie można go podgrzewać do tej temperatury, a tym bardziej smażyć. Uwalniają się wtedy szkodliwe związki dla naszego organizmu – aldehydy. To substancje, które mogą być niebezpieczne dla zdrowia i mogą przyczyniać się do rozwoju chorób serca. Wersja rafinowana jest jednak bezpieczna i smażenie na takim oleju jest jak najbardziej dopuszczalne ponieważ ma temperaturę dymienia 227 °C.
Na jakim oleju smażenie jest najbezpieczniejsze?
Olej rzepakowy, kokosowy, smalec to tłuszcze, na których najlepiej jest smażyć potrawy. Jednak istotne jest to, aby przechowywać oleje w chłodnych, suchych i ciemnych miejscach, aby nie były zjełczałe. Istotną kwestią jest także jakość oleju. Dzięki temu mamy pewność, że odżywiamy się zdrowo.
Podsumowując, nie smaż nigdy na olejach nierafinowanych. Używaj ich do sałatek i surówek, dań bez obróbki termicznej, o wysokiej zawartości cennych wartości odżywczych. Do smażenia używaj olejów rafinowanych, które mają wysoką temperaturę dymienia.
Zobacz przepis na ciasto Rafaello bez pieczenia – znajduje się tutaj.
Źródło: Wikipedia