Idylla to znakomite ciasto z gruszkami. Jest smaczne, a każdy kęs rozpływa się w ustach. Koniecznie poznaj przepis na ten rarytas i zaserwuj go swojej rodzince po obiedzie. Apetyczne ciasto z soczystymi owocami to prawdziwa gratka dla miłośników sezonowych słodkości. Ten delikates możesz przygotować w najbliższy weekend. Jest lepszy od niejednej szarlotki.
Jaki desery można zrobić z gruszek?
Istnieje mnóstwo receptur na wyśmienite domowe wypieki z dodatkiem gruszek. Wielkim uznaniem cieszą się zarówno ciasta drożdżowe, jak i tarty. Owoce fantastycznie komponują się z biszkoptem. Poza tym stanowią pomysłowy dodatek do ciast bez pieczenia. Zresztą gruszki w czekoladzie to także nie lada specjał. Zachęcamy do wypróbowania tego mistrzowskiego przepisu, gdyż ciasto prezentuje się wyjątkowo apetycznie, smakuje niebiańsko, a oprócz tego jest proste i szybkie w wykonaniu. Nie mamy wątpliwości, że Idylla skradnie twoje serce.
Przepis na pyszne ciasto z gruszkami Idylla
Składniki na tortownicę o śr. 24 cm:
1 pełna szklanka kefiru
0.5 szklanki cukru pudru
3 szklanki mąki pszennej
0.5 szklanki oleju
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 duża gruszka
Opis przygotowania:
Kefir, jajka i olej umieszczamy w naczyniu, dobrze mieszamy. W osobnym naczyniu łączymy mąkę z cukrem pudrem oraz proszkiem do pieczenia. Następnie mokrą mieszankę dodajemy do suchej i mieszamy masę za pomocą łyżki.
Przekładamy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem pergaminowym i wygładzamy wierzch. Obieramy i kroimy gruszkę, a potem układamy kawałki na wierzchu, delikatnie je wciskając. Blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i pieczemy ciasto przez około 50 minut (do tzw. suchego patyczka). Później oprószamy z wierzchu cukrem pudrem i podajemy. Smacznego.
Czytaj też: Biszkopt z tego przepisu jest puszysty i nigdy nie opada. Kluczowa jest 1 czynność