Posmaruj wafle tą słodką masą, a powstanie obłędny torcik. Każdy zje ze smakiem
Szukasz pomysłu na smaczny deser po obiedzie? Mamy dla Ciebie przepis na bajeczną słodycz, która niezaprzeczalnie podbije Twoje podniebienie. Chyba każdemu należy się czasami coś od życia, a mega czekoladowy torcik to czysta przyjemność, która ma wszystko to, co lubisz. Zachęcamy do skorzystania z przepisu na słynny piszinger. Wyśmienite andruty przekładane słodką masą wywołają euforię wśród wszystkich domowników.
REKLAMA
Domowe wafle z masą zyskały sławę w czasach PRL-u, ale i dziś wiele gospodyń przyrządza je z wielkim entuzjazmem. Każdy za nimi przepada. Naprawdę warto je zrobić, bo są proste, pyszne i chrupiące, nie wspominając o łatwości przygotowania.
Piszinger wprost rozpływa się w ustach. To wymarzony dodatek do kawy lub jako poczęstunek dla niezapowiedzianych gości. Dzisiejsza wersja z dodatkiem rumu będzie totalnym hitem.
Przepis na domowe wafle przekładane masą czekoladową
Składniki:
200 g czekolady gorzkiej 70%
300 g masła
3 żółtka
130 g wafli tortowych (7-8 sztuk)
35 ml rumu
90 g cukru pudru
80 g orzechów włoskich
5 śliwek suszonych
REKLAMA
Na polewę:
3 łyżeczki masła
80 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej 70%
3 śliwki suszone
kilka migdałów łuskanych
kilka orzechów włoskich
Wykonanie:
Miękkie masło ucieramy na aksamitną masę, a potem dodajemy żółtka, cukier puder i rum. Wszystko łączymy do momentu, aż powstanie jednolita mieszanka. Śliwki i orzechy kroimy na mniejsze kawałki. Do miseczki wrzucamy połamaną czekoladę i roztapiamy ją w kąpieli wodnej. Płynną przelewamy do uprzednio przyrządzonego kremu maślanego, dodajemy także pokrojone śliwki i orzechy, całość starannie mieszamy.
Gotową masę rozsmarowujemy na każdym waflu, oprócz ostatniego – na nim kładziemy deskę do krojenia, przyciskamy ciężkim przedmiotem i deser wkładamy do chłodziarki na 3 godziny i 15 minut.
REKLAMA
Polewę robimy na kilka minut przed wyjęciem wafli z lodówki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy nabierze płynnej konsystencji, przekładamy do niej masło i mieszamy do połączenia. Polewę równo rozprowadzamy na schłodzonym torciku, posypujemy wierzch kawałkami suszonych śliwek, migdałów i orzechów. Wkładamy na 60 minut do lodówki, aby polewa zastygła. Smacznego.
Czytaj też: Niezwykłe ciasto bez pieczenia Orzechowiec. Smakiem i prostotą zachwyci każdego