Posmaruj wafle tą słodką masą, a powstanie obłędny torcik. Każdy zje ze smakiem

torcik czekoladowy, piszinger
fot. screen Youtube / Smaczne-Przepisy.TV

Szukasz pomysłu na smaczny deser po obiedzie? Mamy dla Ciebie przepis na bajeczną słodycz, która niezaprzeczalnie podbije Twoje podniebienie. Chyba każdemu należy się czasami coś od życia, a mega czekoladowy torcik to czysta przyjemność, która ma wszystko to, co lubisz. Zachęcamy do skorzystania z przepisu na słynny piszinger. Wyśmienite andruty przekładane słodką masą wywołają euforię wśród wszystkich domowników.

REKLAMA

Domowe wafle z masą zyskały sławę w czasach PRL-u, ale i dziś wiele gospodyń przyrządza je z wielkim entuzjazmem. Każdy za nimi przepada. Naprawdę warto je zrobić, bo są proste, pyszne i chrupiące, nie wspominając o łatwości przygotowania.

Piszinger wprost rozpływa się w ustach. To wymarzony dodatek do kawy lub jako poczęstunek dla niezapowiedzianych gości. Dzisiejsza wersja z dodatkiem rumu będzie totalnym hitem.

Przepis na domowe wafle przekładane masą czekoladową

Składniki:
200 g czekolady gorzkiej 70%
300 g masła
3 żółtka
130 g wafli tortowych (7-8 sztuk)
35 ml rumu
90 g cukru pudru
80 g orzechów włoskich
5 śliwek suszonych

REKLAMA

Na polewę:
3 łyżeczki masła
80 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej 70%
3 śliwki suszone
kilka migdałów łuskanych
kilka orzechów włoskich

Wykonanie:
Miękkie masło ucieramy na aksamitną masę, a potem dodajemy żółtka, cukier puder i rum. Wszystko łączymy do momentu, aż powstanie jednolita mieszanka. Śliwki i orzechy kroimy na mniejsze kawałki. Do miseczki wrzucamy połamaną czekoladę i roztapiamy ją w kąpieli wodnej. Płynną przelewamy do uprzednio przyrządzonego kremu maślanego, dodajemy także pokrojone śliwki i orzechy, całość starannie mieszamy.

Gotową masę rozsmarowujemy na każdym waflu, oprócz ostatniego – na nim kładziemy deskę do krojenia, przyciskamy ciężkim przedmiotem i deser wkładamy do chłodziarki na 3 godziny i 15 minut.

Polewę robimy na kilka minut przed wyjęciem wafli z lodówki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Gdy nabierze płynnej konsystencji, przekładamy do niej masło i mieszamy do połączenia. Polewę równo rozprowadzamy na schłodzonym torciku, posypujemy wierzch kawałkami suszonych śliwek, migdałów i orzechów. Wkładamy na 60 minut do lodówki, aby polewa zastygła. Smacznego.

REKLAMA



Czytaj też: Niezwykłe ciasto bez pieczenia Orzechowiec. Smakiem i prostotą zachwyci każdego

Podziel się: