Puszek – najmiększe ciasto na świecie z niewielu składników. To prostota jest tutaj kluczem pysznego smaku i tej niezwykłej lekkości. Poznaj przepis.
Ciasto puszek to wypiek, który jest najbardziej delikatny, mięciutki i lekki. Przebija zdecydowanie biszkopta, który często potrafi opaść po upieczeniu i wyciągnięciu z piekarnika. Puszek to idealny wypiek na każdy weekend. Mój mąż i dzieci je uwielbiają. Przepis znajdziesz poniżej.
Puszek – najmiększe ciasto na świecie. Przepis
Składniki: forma o wymiarach 27×28 cm
» 3 średnie jajka
» szczypta soli
» 8 g cukru wanilinowego
» 150 g cukru
» skórka z cytryny
» 120 ml oleju słonecznikowego
» 150 ml mleka
» 250 g mąki 00
» 16 g suchych drożdży
» 20 ml soku z cytryny
» dżem morelowy lub brzoskwiniowy
» wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Jajka wbij do miski i dodaj szczyptę soli, cukier wanilinowy i cukier, a następnie zmiksuj na puszystą masę. Dodaj skórkę z cytryny, następnie wymieszaj bardzo delikatnie. Wlej olej słonecznikowy oraz mleko, a potem znów zmiksuj do połączenia składników. Dodaj mąkę, suche drożdże, sok z cytryny, następnie mieszaj powoli i dokładnie. Wlej do blachy z papierem do pieczenia, następnie piecz przez około 45 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu od razu posmaruj wierzch ciasta dżemem morelowym lub brzoskwiniowym, a następnie posyp wiórkami kokosowymi. I gotowe, smacznego!