REKLAMA
ShareInfo.plKulinariaMa więcej smaku niż polski rosół. Ta zupa to prawdziwy hit

Ma więcej smaku niż polski rosół. Ta zupa to prawdziwy hit

Ma więcej smaku niż polski rosół
fot. screen Youtube / Seonkyoung Longest

Ma więcej smaku niż polski rosół, a wszystko to przez kompozycję składników. Zupa pochodzi z Chin, Japonii i wcale nie jest to zupka chińska! Poznaj przepis. 

REKLAMA

Zupa Ramen – odpowiednik polskiego rosołu to wykwintne danie w wielu restauracjach, ale tę najlepszą wersję możemy zjeść w Chinach albo Japonii. Zaletą tej zupy jest dowolność składników – możesz dodawać to co chcesz, a skomponujesz smak niepowtarzalny i jedyny w swoim rodzaju. Poznaj przepis, który możesz urozmaicić lub nie, znajduje się poniżej.

Ma więcej smaku niż polski rosół. „Spolszczony” Ramen to prawdziwy hit

Składniki:
Mięso:
» 2 łyżki oleju
» 4 ząbki czosnku
» mały kawałek imbiru
» 1/3 łyżeczki chili w proszku
» 400 g mielonego mięsa
» 3 łyżki sosu ostrygowego
» 4 łyżki octu ryżowego
Zupa:
» 1 i 1/2 szklanki bulionu
» 3 szklanki niesłodzonego mleka sojowego/owsianego/migdałowego
» 2 łyżki sosu sojowego
» 1 łyżeczka cukru
» 2 łyżki pasty tahini/miso
» 1 łyżka oleju chili lub szczypta chili w proszku
Dodatkowo:
» makaron ramen lub wonton
» 1 mały pak choi (kapusta chińska)
» garść kiełków fasoli mung
» szczypior
» sezam
» 3 jajka ugotowane

Przygotowanie:
Mięso:
mięso mielone podsmaż na patelni, następnie obierz czosnek i imbir i przeciśnij przez praskę wprost do mięsa. Dodaj sos chili i sos ostrygowy, a potem mieszaj i smaż ok. 2 minuty. Wlej ocet ryżowy, następnie smaż do momentu, aż odparuje przez ok. 1 minutę.

REKLAMA

Zupa: Wlej bulion do garnka, następnie wlej mleko, sos sojowy. Dodaj cukier, tahini lub miso oraz sos chili, a potem mieszaj i podgrzewaj do zagotowania.

Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pak choi wrzuć do wrzątku, a następnie gotuj przez 1 minutę. Odcedź łyżką, a potem ugotuj w ten sam sposób kiełki fasoli.
Szczypior posiekaj drobno, a następnie podpraż sezam na suchej patelni.

W miskach ułóż makaron, a potem wlej zupę. Całość posyp mielonym mięsem, następnie ułóż 2 liście pak choi i 2 łyżki kiełków. Posyp całość szczypiorkiem, sezamem oraz ułóż po jednym jajku i gotowe. Smacznego!

REKLAMA

REKLAMA
REKLAMA
ZOBACZ TAKŻE
Kornelia
Kornelia to Absolwentka Kosmetologii ze specjalizacją Nutrikosmetologia. Redaktorka strony ShareInfo.pl z wyjątkową pasją do odkrywania i dzielenia się wiedzą na różnorodne tematy, które inspirują ją na co dzień. Uwielbia zgłębiać tajemnice alchemii oraz naturalnej medycyny, odkrywając dawne, często zapomniane metody i pielęgnacji zdrowia. Na ShareInfo.pl dzieli się swoją wiedzą i pasją, inspirując czytelników do odkrywania piękna natury, zdrowego stylu życia, fascynujących tajemnic kulinarnych oraz zaskakujących przepisów.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google ←

REKLAMA