Jak mrozić koper i pietruszkę, by zachować ich aromat? Nasze babcie stosowały genialny patent, który zapewniał smak i aromat mrożonej zieleniny.
Chyba każdy, kto odwiedzał babcie, zaskakiwał się tajemniczym pudełkiem po lodach w zamrażarce. Znajdowało się tam posiekany koper i pietruszkę. To dwa najpopularniejsze zioła wrzucane do zup i nie tylko. Niektórzy dodają je do kanapek czy sosów i wcale to nie dziwi, bo są bardzo wartościowe i korzystne dla naszego organizmu. Jak mrozić zieleninę, żeby cieszyć się jej aromatem i smakiem całą zimę?
Jak mrozić koper i pietruszkę, by zachować ich aromat?
Natka pietruszki to skarbnica popularnej witaminy C. Idealna dla każdego, a tym bardziej dla diabetyków, bo ma niski indeks glikemiczny. Działa wspomagająco przy leczeniu niedokrwistości, a nawet trądziku. Wzmacnia barierę hydro-lipidową skóry i poprawia stopień zatrzymania wody w naskórku, a to sprawia, że skóra jest nawodniona. Koperek jest idealnym remedium na problemy z trawieniem. Zapobiega bólom brzucha i wzdęciom po spożyciu posiłku. Wszystko to dzięki olejkom stymulującym wydzielanie żółci i soków trawiennych. Ma działanie bakteriobójcze, wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu.
Pietruszkę i koperek można spożywać cały czas, a w sezonie zimowym jemy jego mrożoną wersję. Dlatego warto wiedzieć jak mrozić zieleninę, by miała aromat jak świeży. Do mrożenia użyj świeżego kopru i pietruszki, drobno posiekaj. Najważniejszym, kluczowym ruchem jest nie zwlekanie z mrożeniem. To znaczy, że od raz po przyjściu z ogrodu myjemy, siekamy i mrozimy jak najszybciej. Im dłużej zwlekasz tym zioła szybciej utracą cenne wartości.
Nie trzeba wcześniej ich rozmrażać, żeby użyć do zupy czy innej potrawy, ponieważ rozmrożą się pod wpływem temperatury. W ten sposób zachowamy witaminy i minerały. Zamrożoną zieleninę przechowuj w zamrażarce około pół roku.