Jak mrozić koper i pietruszkę, by zachować ich aromat? Niezawodny patent naszych babć

Jak mrozić koper i pietruszkę

Jak mrozić koper i pietruszkę, by zachować ich aromat? Nasze babcie stosowały genialny patent, który zapewniał smak i aromat mrożonej zieleniny. 

REKLAMA

Chyba każdy, kto odwiedzał babcie, zaskakiwał się tajemniczym pudełkiem po lodach w zamrażarce. Znajdowało się tam posiekany koper i pietruszkę. To dwa najpopularniejsze zioła wrzucane do zup i nie tylko. Niektórzy dodają je do kanapek czy sosów i wcale to nie dziwi, bo są bardzo wartościowe i korzystne dla naszego organizmu. Jak mrozić zieleninę, żeby cieszyć się jej aromatem i smakiem całą zimę?

Jak mrozić koper i pietruszkę, by zachować ich aromat?

Natka pietruszki to skarbnica popularnej witaminy C. Idealna dla każdego, a tym bardziej dla diabetyków, bo ma niski indeks glikemiczny. Działa wspomagająco przy leczeniu niedokrwistości, a nawet trądziku. Wzmacnia barierę hydro-lipidową skóry i poprawia stopień zatrzymania wody w naskórku, a to sprawia, że skóra jest nawodniona. Koperek jest idealnym remedium na problemy z trawieniem. Zapobiega bólom brzucha i wzdęciom po spożyciu posiłku. Wszystko to dzięki olejkom stymulującym wydzielanie żółci i soków trawiennych. Ma działanie bakteriobójcze, wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu.

Pietruszkę i koperek można spożywać cały czas, a w sezonie zimowym jemy jego mrożoną wersję. Dlatego warto wiedzieć jak mrozić zieleninę, by miała aromat jak świeży. Do mrożenia użyj świeżego kopru i pietruszki, drobno posiekaj. Najważniejszym, kluczowym ruchem jest nie zwlekanie z mrożeniem. To znaczy, że od raz po przyjściu z ogrodu myjemy, siekamy i mrozimy jak najszybciej. Im dłużej zwlekasz tym zioła szybciej utracą cenne wartości.

REKLAMA

Nie trzeba wcześniej ich rozmrażać, żeby użyć do zupy czy innej potrawy, ponieważ rozmrożą się pod wpływem temperatury. W ten sposób zachowamy witaminy i minerały. Zamrożoną zieleninę przechowuj w zamrażarce około pół roku.

Podziel się: