Czy trzeba myć kurczaka przed obróbką? Czy powinniśmy być ostrożni? Wiele osób nadal popełnia jeden błąd. Sprawdź, czy o tym wiedziałeś.
Surowe, nieumyte mięso kojarzy się wielu osobom z zatruciem pokarmowym, które nie jest przyjemną dolegliwością. Aby tego uniknąć, zabieramy się za mycie mięsa pod wodą. Czy to dobry pomysł? Odpowiadamy.
Czy trzeba myć kurczaka? Odpowiedź nie jest oczywista
Chyba w każdym domu panowała zasada, aby dokładnie myć warzywa i owoce przed spożyciem. To ważne, bo na skórkach znajdują się zabrudzenia, bakterie, pestycydy. To może narazić nas na pojawienie się zatrucia pokarmowego, dlatego należy przestrzegać tego niczym mantry. Ale co w przypadku surowego mięsa? Czy można je myć?
Mycie mięsa pod bieżącą wodą ma na celu pozbycie się szkodliwych bakterii. Robi to większość z nas. Najczęściej myjemy kurczaka, ponieważ szybko się psuje i nasze zaufanie co do bezpieczeństwa zmniejsza się. Czy to ma sens, tak samo jak w przypadku warzyw i owoców?
Odpowiedź zszokuje wielu, bo to najgorsze, co możemy zrobić. Mycie mięsa pod strumieniem wody nie sprawdzi się, ponieważ rozprzestrzenimy bakterie na wszystkim, co znajduje się wokół – deski, naczynia i inne przybory. Jeśli chcesz umyć mięso, najpierw wlej zimną wodę do miseczki i delikatnie je zamocz. Wtedy masz pewność, że bakterie nie będą pryskać na inne przedmioty.
Pamiętaj o używaniu tylko jednej deski do mięsa i myciu jej w co najmniej 100 stopni Celsjusza – możesz zamoczyć ją we wrzątku dosłownie na kilka minut. Wybieraj też dobrej jakości mięso. Dzięki temu nie ma obaw o zatrucie pokarmowe.