Tej jesieni ciasto z dyni powinno obowiązkowo znaleźć się na twoim stole. Nawet jeśli już gościło u ciebie w domu, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby trafiło na talerze po raz kolejny. Receptura, którą dziś prezentujemy, jest tak prosta, że nie przysporzy nikomu żadnych problemów, a wypiek zawsze się uda. Wystarczy zblendować dynię z kilkoma innymi składnikami i przelać masę do blaszki. Po upieczeniu w całym domu rozniesie się cudowny zapach, a apetycznie wyglądające ciasto przebije smakiem niejeden deser z cukierni. Twoja rodzina spałaszuje ten dyniowy specjał w trybie natychmiastowym.
Pomysł na idealne ciasto na jesień? To z dyni jest najlepsze
Zbiory dyni właśnie się skończyły. Jeśli tegoroczne plony były bardzo udane i warzyw masz ponad miarę, to powinieneś przechowywać je we właściwy sposób. Możesz też dynię przerobić na przetwory, przygotować z niej zupę krem lub inne, smaczne dania, także na słodko.
Placek z dynią to świetny pomysł na wykorzystanie tego sezonowego daru natury. Cukru w samym cieście jest niewiele, a w roli słodzika doskonale sprawdza się syrop klonowy. Cynamon nadaje aromatu, a dzięki orzechom włoskim deser przyjemnie chrupie.
Tym ciastem będą zachwyceni najwięksi koneserzy łakoci. Jeśli twoi bliscy przepadają za domowymi wypiekami, to koniecznie przygotuj im takie ciasto. Robi się je naprawdę łatwo i szybko.
Przepis na delikatne, słodziutkie i pachnące ciasto z dyni
Składniki:
180 g płatków owsianych
100 g surowej i obranej dyni
1 płaska łyżeczka cukru wanilinowego
2 jajka w rozmiarze M
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 g syropu klonowego
250 ml mleka lub napoju sojowego
szczypta soli
pół łyżeczki cynamonu
40 g orzechów włoskich
Dodatkowo zaopatrz się w mocny blender, najlepiej kielichowy i keksówkę o długości około 30 cm.
Opis przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Do kielicha blendera wsyp płatki owsiane, cynamon, cukier wanilinowy, sól i proszek do pieczenia. Dodaj także jajka, syrop klonowy i mleko. Dynię pokrój w średniej wielkości kostkę. Orzechy posiekaj nożem, przełóż do reszty produktów. Miksuj na aksamitne ciasto, które potem przelej do wyścielonej papierem pergaminowym formy i wyrównaj wierzch. Deser posyp do pokrojonymi orzechami i piecz w piekarniku przez 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Smacznego.
Rada
Jeżeli nie masz mocnego blendera, możesz poradzić sobie w inny sposób. Dynię podduś w rondelku razem z płatkami i niewielką ilością mleka. Wtedy mieszanka też bez problemu połączy się z pozostałymi produktami.
Jak serwować słodki wypiek z dyni?
Ciasta nie trzeba wzbogacać wieloma dodatkami, ale warto podać go z konfiturą o lekko kwaskowatym smaku np. z żurawiny. Dodatkowo możesz polać wypiek domowym lukrem.